Sarkozy og kvinderne

Nicolas Sarkozy charmerer sig ind hos kvinderne og fremstiller sig som deres beskytter i en mandsdomineret verden. Men to af de kvindelige stjerner i regeringen har gjort oprør mod præsidenten – og også den tyske kansler nægter at lade sig charmere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kære Simone Veil, hvis jeg bliver valgt til republikkens præsident, vil jeg være tro mod den kamp, du har ført for franske kvinder, og verden vil høre stærke ord fra Frankrig.«

Sådan erklærede Nicolas Sarkozy sidste år i en valgtale til 2.000 kvinder, heriblandt det franske nationalklenodie Simone Veil, der fik legaliseret aborten i Frankrig i 1970erne.

»Hver gang en kvinde bliver gjort til martyr et sted i verden, vil denne kvinde blive anerkendt som franske borger, og Frankrig vil stå ved hendes side.«

Den franske præsident elsker at fremstille sig selv som en viril og handlekraftig Don Juan, der agerer som kvindernes beskytter. Og i den nuværende regering finder man da også 12 kvinder blandt de 32 ministre – også på tunge poster – hvilket er usædvanligt i Frankrigs mandsdominerede politiske verden.

@BM KLUMME TEKST:Men man skal ikke tage fejl, fortæller samme Simone Veil til forfatterne af bogen »Sarkozy og hans kvinder«: »Foran kvinder er Nicolas et barn«, siger hun.

Hans behov for feminin anerkendelse vil de mere psykoanalytisk orienterede fluks kunne tilskrive den faderløse opvækst.

»Bag hans macho-facade eller påtagede macho-facade er der en utrolig kvindelighed. Det er absolut ikke en skørtejæger eller en Don Juan, men en forfører,« citeres modefirmaet Pradas kommunikationschef, Mathilde Agostinelli, der var hans tidligere hustru, Cécilia Sarkozys, bedste veninde, for at sige.

Cécilia tog som bekendt – meget imod sin mands vilje – initiativ til en skilsmisse, kort efter at Sarkozy var rykket sikkert ind i Elysée-palæet, men der gik ikke lang tid, før han fandt en ny skønhed at forelske sig i: den tidligere topmodel og sanger Carla Bruni.

@BM KLUMME TEKST:Og der opstod et af problemerne, for præsidentens kvinder har det med at opføre sig som nogle primadonnaer, der lystigt hakker på hinanden.

En af dem, som Sarkozy har gjort til en stjerne i sin regering, den 43-årige ugifte justitsminister Rachida Dati, var nemlig rigtig gode venner med Cécilia, mens hun ikke har god kemi med efterfølgeren, den italienske sangfugl. Og for at gøre ondt værre skal Carla Bruni sidste vinter have ført Dati forbi præsidentens seng i Elysée-palæet med det retoriske spørgsmål: »Du ville gerne have været her, ville du ikke?«

Siden er det gået støt ned ad bakke for Dati, der dog også selv har gjort sit til at gøre sig upopulær. Mens landets fængsler er propfyldte, så fanger må sove på madrasser på gulvet, og der skæres i antallet af domstole, der i forvejen har alt for meget at lave, har Dati ført sig frem i landets ugeblade med sine dyre Dior-kjoler.

At hun personligt har fornærmet en lang stribe af sine nærmeste medarbejdere, hvilket har ført til en bølge af opsigelser, gør heller ikke sagen bedre. Sarkozy har uden større held opfordret hende til større diskretion.

Også den 32-årige menneskerettighedsminister Rama Yade har tilladt sig at sige præsidenten stik imod, for eksempel da Muammar Gaddafi sidste år blev inviteret på officielt statsbesøg i Paris. Ligesom hun i øvrigt har erklæret, at kollegaen Dati »kun er interesseret i kjoler og fester«.

@BM KLUMME TEKST:Sarkozy kan dårligt fyre nogen af dem, fordi de er de højt besungne symbolfigurer med deres henholdsvis afrikanske og arabiske familierødder – »min lille arabiske pige« har Sarkozy haft for vane at kalde Dati – og i sidste uge skal Dati tilmed have pralet med, at hun er usårlig, fordi hun kender til politisk korruption i højere luftlag.

Det er dog især når han passerer Rhinen, at den franske præsident har alvorlige problemer med det modsatte køn, for den tyske kansler kan ikke fordrage Sarkozys åbenlyse forsøg på at dominere med charme.

Den tyske kansler Angela Merkel har for længst fået nok af den franske charmørs insisterende kindkys, hver gang de ses, har tyske embedsmænd ladet forstå.