Sarkozy går i kødet på pædofile

Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, har igen sat dagsordenen ved at foreslå livslang indespærring af pædofile vaneforbrydere, der nægter at lade sig behandle.

Den lå lige til højrebenet, og præsident Nicolas Sarkozy har med vanlig sans for timing grebet chancen for at demonstrere, at Frankrig har fået en allestedsnærværende og handlekraftig præsident.

Onsdag aften i sidste uge blev den femårige franske dreng Enis bortført fra hjemmet i den nordfranske by Roubaix og angiveligt voldtaget af en 61-årig mand, der i juli blev løsladt efter at have afsonet den sidste af tre domme for pædofili. En sag der fik øget opmærksomhed, da det efterfølgende kom frem, at den 61-årige under sit ophold i fængslet havde fået ordineret lægemidlet Viagra, der afhjælper rejsningsproblemer tilsyneladende fordi den pågældende fængselslæge ikke kendte mandens baggrund.

»Som at give en røver et våben ved udgangen af fængslet,« kommenterede advokaten for drengens familie.

Knap hjemvendt fra en stærkt kritiseret luksusferie i USA, der nok engang var betalt af Sarkozys rige venner i erhvervslivet og hvor hustruen Cecilia nok engang brillerede ved at blive væk fra en frokost med den amerikanske præsidentfamilie inviterede Sarkozy fluks drengens far til Elysée-palæet, hvor han lovede at sætte en stopper for pædofile vaneforbrydere.

Kemisk kastrering
»Jeg lader ikke den slags rovdyr i frihed,« erklærede præsidenten efter mødet og annoncerede. at der i 2009 vil åbne et særligt lukket hospital i Lyon, hvor straffede pædofile kan spærres inde på livstid, når de har udstået deres straf.

»Dem, der nægter behandling, bliver i dette hospital så længe man vurderer, at de er farlige. Dem, der accepterer at blive behandlet, kan få udgang og forlade det lukkede hospital ved at bære en elektronisk fodlænke,« sagde Sarkozy og gjorde klart, at behandlingen bør indeholde »kemisk kastrering«.

»Fører det ikke til at man i smug genindfører evighedsstraffe uden hensyn til de straffe, der er afsagt af justitsvæsenet?« spørger avisen Le Monde retorisk i en leder, mens tidligere justitsminister Pascal Clément, der er fra Sarkozys borgerlige parti, har sået tvivl om, hvorvidt lovforslaget er forfatningsstridigt .

»I kraft af at ville bevise sin effektivitet hver dag og på alle fronter går hyperpræsidenten for langt,« skriver avisen og advarer om en glidebane mod »demagogi«.

Også landets to største dommerforeninger har undsagt Sarkozys planer og påpeger, at en lov fra 1998 allerede giver mulighed for at pålægge straffede behandling i forbindelse med løsladelsen.

»Desværre har man ikke stillet midler til rådighed til at føre den ordentligt ud i livet,« siger eksempelvis Laurence Mollaret, næstformand for foreningen Syndicat de la Magistrature, i et interview med Libération, mens andre påpeger, at der ikke bliver taget hånd om udskrevne fanger.

Sagen ser ud til at fortsætte i toppen af franske mediers dagsorden efter personale ved det fængsel, hvor den 61-årige sad inde, i går fortalte lefigaro.fr, at en anden pædofil vaneforbryder står til løsladelse lørdag en mand der skal have betroet personalet, at han har til hensigt at fortsætte sit misbrug af børn.