Sarkozy »Den Onde« træder ind på scenen

Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy indleder her til aften sit stormløb på flere centrale dogmer i den økonomiske politik i Europa. Som den første statschef nogensinde møder Sarkozy op til Eurogruppens møde, hvor han vil kæmpe for en billigere euro og mere protektionisme i Europa.

Nicolas Sarkozy deltager i Euroland-topmøde. Foto: Olivier Laban-Mattei/Reuters Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Sarkozy »Den Gode« har, siden han i begyndelsen af maj blev valgt til Frankrigs præsident, hentet masser af positiv omtale i Europa. Alle har været glade for at se en reform-ivrig fransk præsident, der samtidig sagde, at han ville normalisere forholdet til USA og Storbritannien.

Men i dag træder Sarkozy »Den Onde« for alvor ind på scenen.

Det sker, når han ved et møde blandt Euro-gruppens finansministre her til aften i Bruxelles vil stille en række krav, der uden tvivl vil fremkalde både hovedrysten og koldsved hos de øvrige mødedeltagere. Det gælder både eurolandenes finansministre, Den Europæiske Centralbanks chef, Jean-Claude Trichet, og EU-Kommissionens økonomikommissær Joaquin Almunia.

Nicolas Sarkozy, der selv var finansminister i det meste af 2004, vil aflevere disse fire hovedbudskaber:

Euroen er for dyr. Den skader eksporten og dermed beskæftigelsen.

EU skal være mere protektionistisk. I øjeblikket er vi »naive«.

Frankrig agter ikke at overholde EUs regler om tilladte budgetunderskud.

Fri konkurrence er ikke nogen religion.

Sarkozy afleverede den første advarsel allerede 6. maj om aftenen, da hans sejr var en realitet.

»Vore europæiske partnere må høre borgernes stemme. De vil beskyttes, og de opfatter ikke EU som en beskytter men som en trojansk hest, når det gælder de dårligdomme, forandringerne i verden fører med sig,« sagde Sarkozy, der gik videre ad samme spor, da han i sidste uge talte i Strasbourg.

»Europa bør ikke underkaste markedets pseudo-diktatur.«

Sarkozy sagde samtidig, at euroen bør »bruges i beskæftigelsens tjeneste« underforstået, at Den Europæiske Centralbank efter hans opfattelse ikke kun er sat i verden for at holde inflationen under to pct., hvilket i dag er ECBs altoverskyggende mål.

Samtidig sikrede Sarkozy sig ved topmødet 21. og 22. juni en ændring af EUs kommende traktatgrundlag, der betyder, at den frie konkurrence vil have en mindre fremtrædende plads, end den ville have fået, hvis den strandede forfatningstraktat var trådt i kraft.

Efter topmødet var statsminister Anders Fogh Rasmussen, EU-Kommissionen og mange andre hurtige til at konkludere, at denne ændring ikke umiddelbart ville få nogen afgørende betydning.

»Men spørgsmålet er jo, om det også bliver sådan på længere sigt,« som en diplomat formulerer det.

Mindre konkurrence
Under alle omstændigheder så man i sidste uge, at den franske regering var ude med idéer om, at konkurrencelovgivning ikke burde være helt det samme for Frankrig store atomkraftkoncern Areva. Og dette rimer ganske godt med, at Frankrig sammen med Tyskland har fået nedtonet en række konkurrencemæssige krav inden for energisektoren i forbindelse med arbejdet med Unionens fælles energipolitik.

Indtil videre er der fortsat tøven rundt omkring i Europa over for Sarkozy. Man glæder sig over, at han spillede en konstruktiv rolle både ved G8-topmødet i Tyskland og ved EU-topmødet, men samtidig er det ved at gå op for Frankrigs europæiske partnere, at Sarkozy også i høj grad repræsenterer en række klassiske franske synspunkter, når det gælder økonomisk politik.

Problemet med Sarkozy i forhold til forgængeren Jacques Chirac er, at den nye og hyper-energiske franske præsident forsøger at gøre noget ved tingene.

Hans fremmøde ved aftenens møde blandt eurogruppens finansministre er i sig selv en opsigtsvækkende nyskabelse, der vil bidrage til at øge dette forums i forvejen hastigt voksende politiske vægt. Det er nemlig blandt de nu 13 og fra nytår 15 eurolandes finansministre, at de tunge debatter om økonomisk politik i Europa finder sted, hvilket finansministre fra ikke-eurolande som Danmark, Sverige og Storbritannien kan tale med om.