Sarah Palin og Trump slår pjalterne sammen – resultatet er sprængfarligt

Palin er gået ind i valgkampen og kan tilføre den uregerlige Trump meget af det, han savner.

Med Sarah Palins støtte til den kontroversielle præsidentkandidat Donald Trump er den republikanske ledelse sendt noget nær til tælling. For med Sarah Palins opbakning til Trump er drømmen om at få Donald Trump til at forsvinde ved at fortone sig. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Den amerikanske Tea Party-politiker og republikaner Sarah Palin er tilbage i rampelyset, efter at hun i går trådte ind på den politiske scene, da hun erklærede sin støtte til den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump.

Men tag ikke fejl: Sarah Palin har aldrig været ude af det politiske liv. Hun har levet skjult, men godt efter valgnederlaget i 2008, hvor hun stillede op som vicepræsidentkandidat for den republikanske hovedperson, John McCain. Siden har hun på de indre linjer arbejdet for Tea Party-kandidater rundt om i USA i en sådan grad, at det har rystet etablerede republikanske politikere. Mange af dem er ganske blevet fejet af banen, når hun har optrådt på scenen for ofte helt ukendte kandidater.

 

Sarah Palin anses ganske vist for at være det berømte hul i jorden, når det drejer sig om konkret viden om deltaljerne i indenrigs- og udenrigspolitik. Men hun har en sjælden næse for, hvad der rører sig blandt de republikanske græsrødder, der er trætte af det »etablerede« partisystem og ønsker, at Det Republikanske Parti træder mere i karakter som den lille mands parti i kampen mod den store og centralt styrede administration i Washington D.C.

Ingen tør længere spå om udfaldet

Den republikanske ledelse aner ikke, hvad den skal gøre. Donald Trump ligger lunt i svinget i de første stater, der går til valg om godt to uger. Med Sarah Palin som en af hans nye støtter er drømmen om at få Trump til at forsvinde, som den republikanske partiledelse har haft længe, ved at blive mere diffus.

De fleste amerikanske kommentatorer tør ikke længere spå om, hvor længe Donald Trump holder. Faktisk er rigtigt mange begyndt at kalkulere med, at han holder længe nok til at blive partiets egentlige præsidentkandidat – det var der ikke mange, der troede for blot tre måneder siden.

Hvad kan Sarah Palin så? Hun kan yderligere sætte skub i den undermiddelklasse, som flokkes ved Donald Trumps møder i vrede over manglen på job og de økonomiske udsigter. Donald Trump har fat i en vælgermasse, som længe har ulmet i angst og i bekymring over fremtiden – især under præsident Barack Obama, som de ikke kan fordrage.

Men Sarah Palin kan også tilføre Donald Trump en legitimitet i de religiøse delstater, for Trump har et armslængdeforhold til Gud – også selv om han på det seneste har givet den i rollen som meget religiøs ved både at citere Bibelen, gå til kirkemøder og tale på kristne universiteter. Men han plages stadig af, at han tidligt i valgkampen kom til at sige, at han ikke bad Gud om tilgivelse, fordi han ikke har så meget at få tilgivelse for, og at Gud i øvrigt har andet at tage sig til. Den udtalelse har Donald Trump så brugt megen tid på at rette op på.

Men Sarah Palin er et tveægget sværd, og lige så snart den mere traditionelle republikanske base vågner og giver sin mening til kende, så kan Palin falme, fordi hun kun kan tale i overskrifter – og ofte kun i meget løsrevne af slagsen. Hun kan nå et vist publikum, men hun kan ikke svare på politiske spørgsmål, der går i dybden.

Alligevel er hendes popularitet i Tea Party-bevægelsen stor, hvilket ses af, at en anden af præsidentkandidaterne, Ted Cruz, som håbede på Sarah Palins accept, ikke har turdet kritisere hende for valgt af Donald Trump.

»Jeg vil altid have respekt for hende,« sagde Ted Cruz i går ved meddelelsen om støtten til Donald Trump.