Säpo: Vi kan have misset noget

Svensk politi betragter eksplosionerne som terror. Ung iraker bosat i Sverige, der har lagt martyr-videoer ud på sin Facebook-profil, udpeges af medier som selvmordsbomberen.

Svensk politi har overdraget efterforskningen af gårsdagens terrorangreb til sikkerhedspolitiet Säpo, der endnu ikke ønsker at af- eller bekræfte, om man kender identiteten på bombemanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: Bomberne i det centrale Stockholm i går eftermiddag, der mirakuløst kun kostede selvmordsbomberens eget liv, er formodentlig en terrorhandling, har svensk politi netop bekræftet.

Det svenske sikkerhedspoliti overtager derfor efterforskningen, fortalte Anders Thornberg fra Säpo, der modsvarer danske PET, ved et pressemøde kl.10.00 i dag.

- Der er klare indikationer på, at der er tale om terrorsag, sagde han:

- Vores eksperter har arbejdet tæt sammen med politiet i Stockholm hele natten og gennemgået forskellige teorier med chefanklager Tomas Lindstrand og overtager nu efterforskningen, eftersom terrorsager er vores ansvar.

Beklager at være blevet Jihadkriger

Politiet har endnu ikke beviser, men formoder, at der er en kobling mellem bomberne og en mail, der kort tid inden eksplosionerne ved 17-tiden i går indløb til Säpo og på forskellige avisredaktioner, hvor aktioner bliver varslet som et svar på den svenske tilstedeværelse i Afghanistan og ydmygelser af profeten Muhammed.

I mailen sender vedkommende en hilsen til sine børn og hustru og undskylder, at han har rejst til Mellemøsten for at blive Jihadkriger, alt imens familien troede, det handlede om forretninger. En række svenske og internationale medier mener at have identificeret selvmordsbomberen som en 28-årig iraker bosat i en forstad til Stockholm. En mand, der har lagt martyr-videoer og al-Qaeda hyldester ud på sin Facebook-side.

Vi kan have misset noget

Säpo ville her til formiddag ikke bekræfte noget.

- Vi har en god opfattelse af, hvad der er sket og et godt udgangspunkt for efterforskningen med vidneudsagn osv, men vi vender tilbage med detaljer, og vi kan ikke kommentere, om vi har haft øjnene på denne mand tidligere, sagde Anders Thornberg.

- Vi bruger store ressourcer på at forebygge terrorisme, og arbejder meget på det hver dag og gør det så godt, vi kan, men vi kan have misset noget, eller det kan være en ukendt person, som vi ikke har haft anledning til at mistænke, lød svaret, da han blev spurgt, hvordan denne aktion kan være sluppet gennem det svenske efterretningsnetværk.

Chefanklager Tomas Lindstrand fortalte, at man her til morgen har lavet flere husransagelser.

Politiet bliver mere synligt

Indtil videre får sagen ikke Säpo til at forhøje trusselsniveauet mod Sverige, og i første omgang ser man ingen forbindelse til terrortruslen mod Göteborg for nogle uger siden, men alligevel forklarede chefen for Stockholmspolitiet, at man tager sine forholdsregler de kommende dage.

- Politiet sætter ind med mere politiært nærvær. Vi bliver mere synlige i indkøbscentre og andre steder, hvor mange mennesker er forsamlet, sagde Erik Widstrand ved pressemødet.

Havde det ikke været for nogle få meter og hvad der menes at være en fejlmonteret bombe kunne gårsdagens formodet islamistiske terrorangreb i Stockholm være endt i et rent blodbad.

Trods afspærringer og politibetjente overalt i den centrale Norrmalm-bydel i den svenske hovedstad kunne man omkring midnat i aftes med det blotte øje se, at en selvmordsbomber kun var ti-tyve skridt fra at nå Drottninggatan, der modsvarer Strøget i København og i går eftermiddags var proppet med julehandlende stockholmere.

Kun en ud af seks rørbomber eksploderede

Ifølge en række svenske medier, der henviser til anonyme politikilder, kan det desuden have reddet mange liv, at kun en ud af i alt seks, monterede rørbomber på manden blev bragt til eksplosion, ligesom en taske fyldt med søm angiveligt blev fundet intakt få meter fra selvmordsbomberen.

I en anden sidegade ca. 100 meter derfra, ligeledes få meter fra Drottninggatan, var politiets efterforskere sent i aftes fortsat i gang med at undersøge og fotografere den bil, der - få minutter inden selvmordsbomberen detonerede sig selv - blev bragt til sprængning uden at forvolde den store skade.

Web-tv:

 
Amatørvideo optagelse fra Stockholm. Kort efter en bombe sprang i det centrale Stockholm lørdag, var der ild i den bil som formodentlig tilhørte terrorristen. Optaget på mobiltelefon. Kilde: Ritzau 12-11-2010 Fold sammen
Læs mere

To forbipasserende blev bragt til sygehuset med lettere skader, men som fremgår af filmoptagelser var bileksplosionen af begrænset omfang, og i går aftes kunne man ved selvsyn konstatere, at selv ikke ruderne på de mest nærliggende butikker var blevet påvirket af bilbomben, men det kunne være gået langt værre.

”Et yderst bekymrende forsøg på et terrorangreb i det centrale Stockholm. Mislykkedes – kunne virkelige været end katastrofalt,” skrev den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, sent i aftes på Twitter.

Næppe på egen hånd

Terroreksperten Magnus Ranstorp vurderer, at selvmordsbomberen næppe har ageret helt på egen hånd.

Billedserie:

”Havde det bare været en bilbrand, havde det været en sag, men at sætte rørbomber sammen og ofre sit liv… Jeg ville blive virkelig overrasket, hvis han ikke står i kontakt med andre individer,” siger han til Aftonbladet og vurderer, at der er bånd til grupperinger i udlandet:

”Man sidder ikke hjemme og bliver engageret af en video om overgreb i Afghanistan eller Irak og tænker nok er nok, jeg tager ind til Stockholm centrum og sprænger mig selv i luften.”

Stockholm lignede sig selv

I aftes syntes Stockholm trods salatfade og blå blink over det hele heller ikke synderligt påvirket af episoden.

Midt imellem og i gaderne omkring de afspærrede dele af den levende bydel, var der som altid køer foran natklubberne og høj stemning, men mange af de mænd og kvinder, der iført nypudsede dansesko og højhælede gik frem og stillede spørgsmål til politiet, havde heller ikke forstået situationens alvor, da terrorkoblingen først slap ud sent på aftenen.