Säpo pågriber person i Stockholm: Mistænkt for at spionere for Rusland

Det svenske sikkerhedspoliti har anholdt person, som arbejder inden for en højteknologisk industri i Stockholm.

Det svenske sikkerspoliti, Säpo, har anholdt en person, som mistænkes for at spionere for Rusland. Arkivfoto: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tirsdag aften anholdt svensk politi en person i det centrale Stockholm.

Den anholdte er mistænkt for at have spioneret for Rusland i Sverige, oplyser det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, i en pressemeddelelse.

»Det handler om en person, der mistænkes for at være hvervet som agent af en russisk efterretningsofficer, som arbejder under diplomatisk dække i Sverige,« skriver Säpo.

Personen arbejder inden for en højteknologisk industri i Stockholm, og den anholdtes arbejde vurderes »at have interesse for fremmede magters efterretningstjenester.«

Den anholdte blev pågrebet under et møde.

Säpo har undersøgt personen siden 2017 som led i en større udredning af udenlandsk spionage i Sverige.

Mandag kom det frem, at Säpo i løbet af det seneste halvandet år har foretaget en lang række anholdelser, som er omgærdet af stor mystik. Mindst ti personer er blevet anholdt og mistænkes for at være en del af et hemmeligt netværk, der har forbindelser højt oppe i Sveriges militær.

En af de anholdte er en højtstående flådeofficer, som har været i besiddelse af et USB-drev med følsomme informationer, der vurderes at udgøre en risiko for rigets sikkerhed, såfremt disse havner i de forkerte hænder.

Det er uvist, hvad de ti personer er mistænkt for. Det vides heller ikke om de to sager er forbundne med hinanden.

I pressemeddelelsen skriver Säpo, at Sverige i disse år er truet af udenlandske efterretningstjenester i usædvanlig høj grad.

»Truslen mod Sverige er mere omfattende end i flere år, og den teknologiske udvikling har betydet, at statslige aktørers cyberindsamling bliver mere avanceret. Samtidig foregår også den traditionelle personbaserede indhentning – at der hverves agenter. Kombinationen giver både bredde og dybde i statslige aktørers indhentning af hemmelige information,« skriver Säpos talsperson, Daniel Stenling.