Sanger lod sig bevidst smitte – nu er hun død

Hun ønskede at få et coronapas, men nægtede at lade sig vaccinere. Løsningen blev at lade sig frivilligt smitte, forklarer familien. Nu er tjekkisk sanger død.

Smitten er i den seneste tid steget i Tjekkiet, ligesom det er tilfældet i flere andre europæiske lande. Arkivfoto fra Tjekkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAL CIZEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tjekkiske sanger Hana Horká manglede et coronapas.

Hun ønskede ikke at takke ja til tilbuddet om vaccination. Den 57-årige sanger valgte derfor en anden løsning for at kunne få et coronapas.

Hun lod sig bevidst smitte med coronavirus. Det har nu kostet hende livet, hævder hendes familie.

Det forklarer familien til den store tjekkiske radiostation iRozhlas. Det skriver flere internationale medier, herunder The New York Times, BBC og The Guardian.

Hana Horká var en del af bandet Asonance. Hun udsatte sig selv frivilligt for virussen, da hendes mand og søn begge testede positive inden jul.

»Hun besluttede at fortsætte med at leve normalt hos os og foretrak at blive ramt af sygdommen frem for at blive vaccineret,« har sønnen forklaret.

I første omgang slap Hana Horká nemt igennem sygdomsforløbet, der ikke ramte hårdt. To dage inden sin død skrev hun på sociale medier »jeg overlevede«:

»Det var intenst. Men nu bliver der tid til teater, sauna, koncert … og en hastetur til havet.«

Bevis for vaccination eller en nylig infektion er påkrævet for at få adgang til kulturelle arrangementer og sportsfaciliteter i Tjekkiet, hvor antallet af smittede er steget igen efter jul.

Men Hana Horká kom hverken i sauna eller teatret igen, da hun kun få dage efter sit opslag på sociale medier døde.

Hana Horkás søn, Jan Rek, beskylder en lokal antivaxxer-bevægelse for at have overbevist moren om ikke at lade sig vaccinere. Bevægelsen har »blod på hænderne, har den ulykkelige søn forklaret.

»Jeg ved præcis, hvem der har påvirket hende ... Det gør mig ked af det, at hun troede på fremmede mere end på sin egen familie,« udtaler sønnen til iRozhlas og tilføjer:

»Det var ikke kun total desinformation, men også syn på naturlig immunitet og antistoffer erhvervet gennem infektion.«

Han ønsker, at morens død vil tjene som en advarsel til dem, der fortsat modsætter sig vaccination.

Familien er overbevist om, at det var coronavirus, Hana Horká døde af. De har intet oplyst om hendes øvrige helbred og sundhedstilstand. En obduktion mangler stadig at bekræfte dødsårsagen.