Sandy truer med kaos på valgdagen

Efterdønningerne fra superstormen er store, og det kan påvirke alt fra brevstemmer til selve valgdeltagelsen. Flere valg risikerer at ende med retssager på grund af Sandy, siger ekspert.

En lokal vælger, Alicia Mullins, stemmer tidligt med sin to-årige datter, Savannah, på armen i Silver Spring, Maryland, 2. november. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan ende i kaotiske scener på tirsdag, når amerikanere i delstaterne New York, New Jersey og Connecticut skal stemme på enten Barack Obama eller Mitt Romney som landets kommende præsident.

Stormen Sandy, der har raseret Caribien og store dele af den amerikanske østkyst med mere end 100 dødsfald til følge, har lukket for strømmen på en lang række valgsteder, som i nogle tilfælde er erstattet af militærkøretøjer, hvor man kan stemme med papir og blyant i stedet for at trykke på sin favoritkandidats navn på en computerskærm. Det skriver New York Times.

Flere valgsteder er oversvømmede, mangler strøm eller lå på skoler, der er blevet omdannet til herberger for folk, som Sandy har gjort hjemløse. Samtidig vil leveringen af brevstemmer sandsynligvis blive forsinket, ligesom mange vælgere måske helt bliver hjemme på valgdagen, fordi de ikke kan overskue at stemme, mens deres hjem ligger i ruiner.

De problemer, som Sandy risikerer at skabe på tirsdag, ventes dog ikke at få en direkte indflydelse på udfaldet af det amerikanske præsidentvalg. De største problemer har man i New York, New Jersey og Connecticut, og alle tre delstater vil med stor sandsynlighed blive vundet af Barack Obama.

Til gengæld kan efterdønningerne fra stormen påvirke flere lokale valg til Kongressen, skriver New York Times. Demokrater i Connecticut er eksempelvis bekymrede for, at der vil møde færre vælgere op i stemmeboksen, og det kan påvirke kampen om den ene af delstatens to pladser i Senatet. Her kæmper demokraten Christopher S. Murphy med republikaneren Linda E. McMahon om det ledige sæde, som Joe Lieberman efterlader, når han går på pension.

En lang række tætte valgkampe om pladser i Repræsentanternes Hus skal ligeledes afgøres i områder, hvor Sandy har hærget, og her kan superstormen også skabe problemer for det ene eller det andet parti.

Alle disse potentielle problemer kan ende i langvarige juridiske tovtrækkerier. Både Demokraterne og Republikanerne har flere tusinde advokater på plads over hele USA, og ifølge juraekspert Wendy Weiser fra New York University kan flere nationale og lokale valg ende i retssager.

- Der vil være et incitament for hvilken som helst kandidat, der ender med at tabe i de påvirkede delstater, til at undersøge mulighederne for en retssag på grund af det forstyrrede valg, siger Wendy Weiser til New York Times.