Sandsigere siger sandheden: Det er det rene fup

Har du overvejet, om sandsigere er fup eller fakta? Nu har vi svaret - og fra dem selv. »Det er svindel«, afslører en stribe spåkoner. Ny forskning fortæller hvem, der falder for den slags.

Tarotkort eller krystalkugler. Det er fup det hele, indrømmer amerikanske sandsigere. Forskning peger på, at det er en bestemt type mennesker, der tror på fidusmagerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I princippet havde Erv Brinker fået en god idé. Han var chef for et privat sygehus, som betjener over 15.000 patienter om året og med en omsætning på godt en halv mia. kr.

Men Brinker var tydeligvis bekymret. Han var ikke så ung, som han havde været, der var store forandringer i horisonten – og hvad i alverden skulle han gøre for at få endnu flere patienter og endnu flere penge i kassen? Brinker fik en idé, som han ikke skulle have fået.

Han gik til sandsigere – til et ægtepar som hævdede, at de gennem tarotkort og håndlæsning kunne forudsige fremtiden. Brinkers sygehus lå i Michigan, men han opsøgte sandsigerne i Florida, og fra maj 2011 begyndte han at få jævnlige bulletiner fra fremtiden. Den slags er naturligvis ikke billige. Fremtiden kommer ikke til dem, der tøver med at få tegnebogen op, og spåparret skulle have 1.750 kr. i timen , og over årene løb det op i 3,4 mio. kr.

Hvilke gode råd fik Brinker så for de penge?

Berlingske har læst en énsides rapport fra den ene halvdel af spåparret, og – fremgår det – Erv Brinker skal bl.a. sørge for at »lære af sine tidligere succeseer og holde fokus på fremtiden«, han »skal sørge for at vælge de rigtige ledere«, »det er nødvendigt at holde kursen og holde udgifterne nede«, og Brinkers »medarbejdere skal lære at tænke ud af boksen«.

Pengene værd? Det synes Brinker tilsyneladende, men hans bestyrelse og politiet var uenige. Han bonnede sygehuset og i sidste ende den amerikanske sygesikring for pengene, og han er nu fyret og tiltalt for bedrageri. Lokalavisen Battle Creek Enquirer spørger:

Hvorfor kunne sandsigerne for de mange penge ikke forudse, at deres plan ville gå galt?

»Ren svindel«

Det er et godt spørgsmål, som vi nu har et uoverraskende svar på.

New York Times har gravet i afhøringsreferater med sandsigere, som var havnet i fængsel, fordi de havde tørret kunderne for alt fra Rolex-ure til bundter af pengesedler. I forbindelse med deres ansøgninger om prøveløsladelse skulle de afhøres af et løsladelsesnævn, og under afhøringerne vedgik sandsigerne uafhængigt af hinanden, at håndlæsning, tarotkort, krystalkugler og pendul var gjort af samme porøse materiale som Stein Baggers regnskaber.

»Hvad er sandsigerbranchen for noget? Er det fup eller fakta,« spurgte en afhører.

»Det er et svindelnummer,« svarede sandsigeren.

»Det hele er bare et svindelnummer?«

»Ja.«

En anden kvinde sagde, at hun som ung lærte at læse tarotkort.

»Virker det,« spurgte afhøreren.

»Nej,« svarede kvinden.

»Fortæller du bare kunderne en løgnehistorierne? Du finder bare på noget?«

»Ja.«

En tredje spåkvinde sagde, at hun fandt på historier ud fra, hvad kunderne sagde til hende, og at hun ønskede at »skrive en bog om det bedrageri, der foregår.«

»Du mener ikke, at der er reelle sandsigere derude,« spurgte afhøreren.

»Hvis de tager penge for det, så er de svindlere,« svarede kvinden.

Hvem tror på det?

Afsløringerne er som sagt relativt uoverraskende. Hvis spåmænd og-kvinder har paranormale kræfter, og hvis de kan forudse lottotallene, vil de formentlig ikke sidde i røgelseslugt bag en ydmyg vinduesfacade eller bo i en skurvogn. Men der er ikke desto mindre rigeligt med mennesker, som tror på dem. I andre nylige amerikanske historier florerer store millionbeløb og den ene mere fantastiske eller tragiske begivenhed efter den anden, bl.a. en om kvinde, som betalte med ægte guldbarrer til en værdi af trekvart mio. kr. for at få en spåkvinde til at kurere hende for kræft.

Hvorfor?

En ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Personality and Social Psychology Bulletin giver et interessant svar. Forskere på universitetet i Toulouse, Texas, gennemførte tre forsøg, hvor forsøgspersoner bl.a. skulle opgive deres fødselsdato, hvorefter forskerne udstyrede dem med en individuel personlighedsbeskrivelse. I virkeligheden fik de alle den samme beskrivelse bestående af ti »gummisætninger«, som rammer alle mennesker, såsom »du er somme tider i tvivl om, hvorvidt du har taget den rigtige beslutning«. Personerne blev bedt om at evaluere beskrivelserne, og de samme personer gennemgik derefter en såkaldt kognitiv test, skriver Scientific American.

Forskerne skildrer en tydelig forskel mellem, hvad de kalder intuitive og reflekterende tænkere. Hvis intuitive tænkere oplever noget umiddelbart uforklarligt, vil de ofte reagere umiddelbart og uskeptisk. Hvis de f.eks. baseret på deres fødselsdato får en personlighedsbeskrivelse, og får at vide, at den passer på dem, vil de tro på den og forklare den med det uforklarlige.

Intuitive tænkere er det publikum, som sandsigere trækker ind – og det er de samme mennesker, som tror på mirakler, spøgelser, tankeoverførsel og astrologi, siger forskerne.

Og den skulle til gengæld være god nok.