Sanders og Clinton gik til stålet i nat

USA: Demokraterne havde deres sidste debat i nat. Sanders og Clinton stod begge lige stærkt, hvad der også afspejler sig i meningsmålingerne forud for det første primærvalg om godt to uger

De to førende demokratiske kandidater langede ud efter hinanden i nattens debat. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Ganske vist er der stadig tre kandidater tilbage i demokraternes præsidentvalgkamp. Men reelt er der kun to, Hillary Clinton og Bernie Sanders. Marylands tidligere guvernør, Martin O'Malley var så usynlig i partiets sidste debat i nat på tv-stationen NBC, at alle glemte alt om ham.

»Kan jeg også få 30 sekunder«, forsøgte han desperat på et tidspunkt at appelere til studieværterne for at komme på talerlisten, fordi det virkede som om, at de havde glemt alt om ham.

Og det var også USAs tidligere udenrigsminister, Hillary Clinton, og »socialisten« Bernie Sanders, der hele tiden udfordrede hinanden på scenen. Sanders som den, der forsøgte at fremmane et visionært billede af et nyt USA under hans ledelse som præsident. Og Clinton som pragmatikeren, der hele tiden mindede om, at politik er det muliges kunst. Hun spillede i denne debat rollen som den, der fortalte, hvad der kunne lade sig gøre i modsætning til Sanders, der fremmanede et drømmebillede af et USA med Skandinavien som forbillede.

Der er kun to uger tilbage, inden de første delstatsvalg starter. Den 1. februar stemmer folk i Iowa. Derefter går det slag i slag frem til sommer, hvor de to partier på hvert sit konvent vælger, hvem der skal være partiernes endelige kandidater.

Hillary Clinton står stærkt internt i partiet af den simple grund, at hun anses for at være den, der bedst kan vælges, fordi hun både er pragmatisk og midtsøgende og har en enorm erfaring fra sin tid ikke alene som udenrigsminister, men også som senator og som USAs førstedame, da hendes mand Bill Clinton var præsident i 1990erne.

Sanders står svagt hos partiledelsen, men har til gengæld en stærk base hos vælgerne bygget op på sine visioner om et USA, der ligner Skandinavien en smule med sygesikring til alle, et mere retfærdigt skattesystem, hvor de rigeste også skal betale og et opgør med det, mange amerikanere hader mere end noget andet efter finanskrisen - Wall Street. Det vil sige de banker, der har været medskyldige i den økonomiske krise, som USA stadig mærker eftervirkningerne af.

Debatten i nat viste nogle af Hillary Clintons svagheder, som hun nu slås med. I Iowa er Sanders halet ind på den tidligere udenrigsminister, mens han i en anden af de vigtige stater, New Hampshire, ligger i spidsen. Det kan derfor se ud til, at Hillary Clinton kan gå hen og tabe de to første valg. Ikke nødvendigvis katastrofalt, men dog en bet for Clinton, som ikke ønsker en gentagelse af valget i 2008, hvor hun tabte til den dengang ukendte Barack Obama i Iowa.

Under debatten i nat var hun flere gange på tilbagetog over for Sanders. Både i spørgsmålet om pengemændene på Wall Street og i spørgsmålet om fremtiden for Barack Obamas sygesikringsreform under en demokratisk præsident. Hun gentog flere gange, at hun ville bygge videre på både sygesikringen og ville fastholde den reguleringslovgivning over for bankerne, som Obama har fået gennemført for at forhindre en ny finanskrise.

Sanders tvang hende hele tiden til at tale om fortiden i stedet for fremtiden af den simple grund, at Hillary Clinton som udenrigsminister har været en del af Obamas administration og derfor er nødt til at forsvare det, der er gennemført. Dermed kunne Sanders stå som den revolutionære fornyer.

Om strategien lykkes er ikke til at vide. The new York Times havde i går en artikel, der fortalte, at der er begyndende bekymring i Clinton-lejren på grund af Sanders fremgang. Avisen havde interviewet 11 af demokraternes ledende folk, og diskussionen går på, om Hillary Clinton har været for sent ud med at afmontere faren fra Sanders, der har haft tid til at opbygge en regulær kult omkring sin person.

Men vejen er lang endnu, og selv om de første valg til en vis grad er toneangivende, så er der tid til at vinde nye slag, hvis de to første slipper for Clinton. Men det bliver en tæt kamp, hvad nattens debat også viste.