Sander: Russisk flag er en provokation

Videnskabsministeren håber, at danske forskere den kommende måned kan samle saglige data om, hvem der har retten til området, som angiveligt er rigt på olie.

Videnskabsminister Helge Sander kalder det provokerende, at russerne har plantet et flag på den arktiske havbund. Han sætter nu sin lid til, at danske forskere, som søndag tager til området, kan indsamle sagligt materiale i striden om retten til havbunden ved Nordpolen.

- Efterhånden som det er blevet mere klart, hvor store forekomster af olie og gas, der kan ligge gemt, er vores interesse selvfølgelig blevet skærpet, siger Helge Sander.

Det anslås, at omkring en fjerdedel af verdens uopdagede olie ligger gemt i området. Danmark har frem til 2010 afsat 230 millioner kroner til at indsamle målinger, som kan afgøre, om kontinentalsoklen i området har så klar forbindelse til Grønland, at rigsfællesskabet kan gøre krav i området.

- Vi skal aflevere vores materiale til FN i 2014. Og jeg forventer, at vi inden da finder flere bevillinger, siger ministeren.

/ritzau/