Samuelsens debut i Nato: Danmark skal tage mere ansvar

Udenrigsminister Anders Samuelsen er til Nato-møde i Bruxelles på den første udlandsrejse i sit nye job.

Danmark kommer til at tage endnu mere ansvar og bidrage mere til fællesskabet i fremtiden, siger Anders Samuelsen. Han er tirsdag til Nato-møde i Bruxelles på sin første udlandsrejse i sit nye job. Her ses Samuelsen ved præsentationen af regeringsgrundlaget for den nye VLAK-regering for godt en uge siden. Scanpix/Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere

Danmark vil fortsat være et kerneland i Nato, men vi skal tage endnu mere ansvar i fremtiden.

Det er budskabet fra den nye udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), der tirsdag er på den første udlandsrejse i sit nye job.

Turen går til Natos udenrigsministermøde tirsdag og onsdag i Bruxelles.

- Danmark er og vil være kerneland i Nato. Det er hjørnestenen i vores sikkerhed, siger Anders Samuelsen i en pressemeddelelse.

- Men vi kommer til at tage endnu mere ansvar og bidrage mere til fællesskabet i fremtiden. Det fremgår af regeringsgrundlaget, siger han.

Ved ankomsten til mødet i Bruxelles svarer Samuelsen stort set ikke på spørgsmål fra de danske journalister.

Men i pressemeddelelsen skriver han, at "det handler selvfølgelig også om vores og de andre landes vilje til at stille de rigtige styrker. Med den rigtige kapacitet. På det rigtige tidspunkt".

- Og indkøb af nye kampfly, bidrag til den fremskudte tilstedeværelse på Baltikum og indsatsen i Afghanistan viser, at Nato kan regne med Danmark, siger den nye udenrigsminister.

På mødet i Bruxelles skal Nato og EU arbejde videre med udmøntningen af deres fælles aftale om tættere samarbejde i kampen mod cyberangreb, hybride trusler og om maritim sikkerhed.

- Nu skal vi i arbejdstøjet. Der er nok at samarbejde om, siger Anders Samuelsen.

Han siger, at Nato og EU blandt andet skal arbejde sammen om at forebygge og bekæmpe terrorisme og migration i Middelhavet.

- Nato og EU skal bidrage til at dæmme op for terror og ulovlig indvandring ved at styrke forsvarsevnen både blandt Natos og EU?s østlige og sydlige partnere, siger udenrigsministeren.

Anders Samuelsen skal under Nato-mødet tirsdag have et bilateralt møde med den britiske udenrigsminister, Boris Johnson.

Han skal onsdag mødes bilateralt med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

/ritzau/