Samuelsen opfordrer til international samling mod Nordkorea

USA og Canada indkalder til et møde om Nordkorea blandt lande, som støtter FN's militære indsats i Sydkorea.

Tv-skærmen viser den amerikanske præsident, Donald Trump (tv), og Nordkoreas leder, Kim Jong-Un (th), på en togstation i Sydkoreas hovedstad, Seoul. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fordømmer Nordkoreas affyring af et interkontinentalt ballistisk missil Scanpix/Jung Yeon-je/afp Photo/ Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New Delhi. USA og Canada indkalder til et møde mellem de lande, som bidrager til FN's militære indsats i Sydkorea.

Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som tager kraftig afstand fra Nordkoreas seneste affyring af et langdistancemissil.

»Min amerikanske kollega (Rex Tillerson, red.) har varslet, at USA og Canada vil indkalde til et møde mellem de lande, der ligesom Danmark bidrager til FN's militære indsats i Sydkorea. Det er et godt initiativ,« skriver Anders Samuelsen i en skriftlig kommentar.

Han opfordrer til international samling mod Nordkorea.

»Og ikke mindst sender et klart signal til Nordkorea om, at de står totalt isoleret, og at presset på dem kun vil stige,« siger Anders Samuelsen.

Udenrigsministeren skriver på Twitter:

»Jeg fordømmer kraftigt Nordkoreas nye ballistiske missiltest. Regimet må stoppe alle atom- og missilprogrammer. Fuld støtte til vore venner i regionen. De fortsatte test er såvel uansvarlige som en trussel mod international fred og sikkerhed.«

Anders Samuelsen besøgte for nylig Sydkorea og gik på våbenstilstandslinjen i Panmunjon ved den demilitariserede zone mellem de to koreanske lande. Ved besøget forsikrede han Sydkorea om Danmarks fulde støtte mod Nordkorea.

Han kritiserer en »helt uacceptabel adfærd« fra Nordkorea, som truer sine naboer. De fortsætter med den seneste missiltest ned af den sti, mener han.

»Det overrasker os jo ikke, men det ændrer ikke ved, at vi som verdenssamfund er nødt til at lægge endnu hårdere pres på det nordkoreanske regime og alle regionale aktører. Vi er nødt til at få det her stoppet,« siger Anders Samuelsen.

Han er på officielt besøg i Indien, hvis forhold til Danmark i årevis har været nedfrosset på grund af Niels Holck.

Niels Holck er efterlyst af Interpol, fordi han i 1995 nedkastede fire ton våben ved Purulla i den indiske delstat Vestbengalen. Seks andre personer i sagen er idømt livsvarigt fængsel ved en indisk domstol.

Forinden flygtede Niels Holck til Danmark. I 2011 afviste Østre Landsret at udlevere ham til retsforfølgelse i Indien.

/ritzau/