Samuelsen om pengekrav fra USA: Vi gør det på vores måde

USA kræver konkrete planer fra Natos medlemslande for, hvordan de vil nå målsætning om øget forsvarsbudget.

Udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Bruxelles. Et konkret krav fra USA bliver mødt med tilbageholdenhed fra Danmark.

Det ubehagelige tema er penge. USA mener, at langt størstedelen af Natos medlemslande betaler for lidt til alliancen.

Men selv om de 28 medlemmer er enige om, at der skal skrues op for forbruget, har Danmark ikke i sinde at levere en detaljeret handlingsplan, sådan som USA ellers foreslår.

»Vi gør det på vores måde i Danmark,« siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) efter et Nato-møde i Bruxelles.

»Det kommer til at foregå på den måde, at vi har forsvarsforhandlinger senere på året. Her kommer vi til at diskutere, hvad vi vil gøre,« siger han.

Det var på et topmøde i 2014, at alle stats- og regeringschefer lovede hinanden, at de inden for 10 år vil bevæge sig hen mod at bruge to procent af deres landes bnp på forsvar.

USA føler sig dog ikke sikker på, at det går den rigtige vej.

Det var derfor, at den amerikanske forsvarsminister, Rex Tillerson, på fredagens møde foreslog, at landene bliver mere konkrete.

Blandt andet bør staterne udstikke mål for, hvordan de år for år vil bevæge sig mod de to procent, mener Tillerson.

På trods af forbeholdet for en egentlig handlingsplan understreger Anders Samuelsen, at Danmark bevæger sig i den rigtige retning. I dag bruger Danmark 1,14 procent af bnp på forsvar.

»Alle er enige om, at det er for lavt. Det er derfor, at vi i regeringsgrundlaget har skrevet, at der skal et substantielt løft til,« siger ministeren.

Han afviser at udtale sig om, hvorvidt målsætningen om at nå de to procent er realistisk.

På det punkt er hans tyske kollega ganske klar.

Under fredagens møde sagde udenrigsminister Sigmar Gabriel, at målsætningen om de to procent er fuldstændig urealistisk.

»To procent ville betyde forsvarsudgifter for 70 milliarder euro. Jeg kender ingen tyske politikere, der ville påstå, at det hverken er realistisk eller ønskværdig,« sagde han ifølge Reuters.

I dag står USA for 70 procent af Natos samlede budget. Ud over amerikanerne bruger kun fire andre Nato-lande mindst to procent af bnp på forsvar. Det drejer sig om Estland, Grækenland, Polen og Storbritannien.

/ritzau/