Samuelsen: »Intet russerne foretager sig« peger på rørledning i dansk farvand

Trods gennembrud i EU-forhandlinger er Danmark ikke kommet nærmere at give grønt lys til omstridt russisk gasledning, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er ikke overbevist af udsigten til strammere EU-regler, der vil komme til at gælde for Nord Stream 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der ligger en varm kartoffel og damper på udenrigsminister Anders Samuelsens skrivebord på Asiatisk Plads.

For Danmark er det sidste land omkring Østersøen, der mangler at tage stilling til, om den omdiskuterede russiske rørledning Nord Stream 2 skal have lov at løbe gennem dansk farvand.

Selv om forventet ny EU-lovgivning vil regulere projekter som Nord Stream langt skrappere, er Danmark ikke kommet tættere på et ja. Det skriver udenrigsminister Anders Samuelsen i et klart svar til Berlingske:

»Jeg vil godt understrege, at intet russerne foretager sig i øjeblikket trækker i retning af en godkendelse.«

Det er snart to år siden, konsortiet bag Nord Stream 2 sendte sin ansøgning om at føre rørledningen gennem såkaldt dansk territorialfarvand tæt på Bornholm.

Efter den danske regering længe havde forsøgt at få EU til at overtage beslutningen, indførte Folketinget i stedet en ny lov i enstemmighed i november 2018.

Loven, der er reelt er en Lex Nord Stream 2, gør det muligt at afvise projektet ud fra en sikkerheds- og udenrigspolitisk vurdering.

»Stort skridt«

Det var forventningen, at EUs institutioner tirsdag aften ville nå til enighed i forhandlingerne om et Gasdirektiv, der stiller en stribe krav til, at rørledninger såsom Nord Stream 2 skal leve op til EUs interne regler. Forhandlingerne var ikke færdige ved redaktionens slutning.

Ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen er det en positiv udvikling. Men det er kun ét element i vurderingen af Nord Stream 2.

»Der vil ikke kunne peges på én udslagsgivende faktor for vores stillingtagen til ansøgningen om linjeføring igennem dansk territorialfarvand. Der vil være tale om en bred vurdering af projektets forenelighed med Danmarks udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser.«

Europaparlamentariker Morten Helveg Petersen (R) har forhandlet om Gasdirektivet og var tirsdag begejstret over udsigten til resultater.

»Uden det her direktiv er det det vilde vesten. For mig at se er det et stort skridt i den rigtige retning - også for den danske regering,« siger han.

Eksperter påpeger over for Berlingske, at det forventede EU-kompromis vil øge presset på Danmark om en beslutning i sagen om Nord Stream 2.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.