Sammenstødene fortsætter i Jerusalem

Israel sender flere politistyrker i gaderne i Østjerusalem efter endnu et terrorangreb. Byen er anspændt inden dagens demonstration, hvor højre- nationalister vil forsøge at trænge ind på Tempelpladsen.

De israelske og palæstinensiske politikere har ikke været i stand til at bremse de daglige sammenstød i Jerusalem. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMMAR AWAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ØSTJERUSALEM: Jerusalem koger videre. De israelske og palæstinensiske politikere synes ikke i stand til at bremse de daglige sammenstød i byen. Med gårsdagens angreb, hvor endnu en palæstinensisk bilist kørte sin bil ind i en gruppe israelere, næsten på samme sted som et lignende angreb for snart to uger siden, er volden i byen ude af kontrol.

Samtidig har Jordan tilbagekaldt sin ambassadør i protest mod den israelske regerings godkendelse af nye boliger til bosættere i Østjerusalem og de seneste dages voldelige sammenstød på og omkring Tempelpladsen.

Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), kørte i går forbi stedet, hvor sidste uges angreb fandt sted, og var i nærheden af gårsdagens angreb under en rundtur i Østjerusalem. Han har besøgt Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre i tre dage og har gentagne gange opfordret begge parter til at mane til ro, især i Jerusalem. Han frygter, at situationen kan komme ud af kontrol.

»Tempelbjerget, som er muslimsk, og som bliver respekteret som muslimsk, bliver nu pludselig udfordret af stærkt religiøse israelske kræfter. Det betyder, at vi risikerer at det eksploderer i Jerusalem. Der er brug for, at begge parter gør en indsats for, at der bliver bliver lagt ro på gemytterne,« sagde Martin Lidegaard i går til Berlingske.

Både Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og økonomiminister Naftali Bennett placerer ansvaret for angrebet hos den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas. Begge føler, at Mahmoud Abbas spiller en rolle i at opildne til den vold, der folder sig ud i Jerusalem.

Især fordi Abbas har betegnet Israels 24 timer lange lukning af Tempelbjerget i sidste uge som en »krigserklæring«. Men også fordi Mahmoud Abbas i sidste uge sendte et kondolencebrev til gerningsmanden bag det mislykkede attentatforsøg mod Yehuda Glick, en fremtrædende rabbiner fra bosætterbevægelsen. Den handling tolkes som en meget direkte støtte til voldelige handlinger i Jerusalem.

»Manden, der sad bag rattet i bilen, hedder Mahmoud Abbas,« sagde Naftali Bennett i går og pegede direkte på den palæstinensiske præsident som den ansvarlige for angrebet, der dræbte en og sårede 13 israelere.

Opfordrer til ny intifada

Israels udenrigsministerium udtaler, at man beklager Jordans tilbagekaldelse af landets ambassadør, fordi det ifølge udenrigsministeriet »ikke bidrager til at dæmpe urolighederne i Jerusalem«.

De unge palæstinensiske demonstranter, der i går kastede med sten mod de israelske politistyrker en række steder i Østjerusalem, opfordrer palæstinenserne til at fortsætte med at forsvare moskeerne på Tempelpladsen mod den demonstration, som en gruppe israelske højrenationalister har planlagt i aften.

Hamas, der har taget ansvaret for gårsdagens angreb, opfordrer samtidig til, at palæstinenserne indleder en ny intifada mod den israelske besættelsesmagt i Jerusalem.

Benjamin Netanyahu, der ved, at dagens demonstration og morgendagens fredagsbøn kan varsle nye uroligheder, har beordret yderligere 1.000 betjente til at patruljere i Jerusalems gader.