Samarbejder Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver nu med anklagemyndigheden?

Fyret sikkerhedsrådgiver har cuttet kontakten til Donald Trumps advokater. Den australske flygtningelejr i Papua Ny Guinea er ved at blive lukket. Og i Zimbabwe forberedes indsættelsen til en ny præsident, der fredag overtager posten efter Robert Mugabe. Få overblik over nattens nyheder her.

Michael Flynn var national sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, men blev fyret, efter at det kom frem, at han ikke havde været ærlig omkring en række møder med en russisk diplomat. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS KLEPONIS, NICHOLAS KAMM

Medier skriver, at den afskårne forbindelse er tegn på, at Michael Flynn samarbejder med anklagemyndighed.

Advokater for Michael Flynn, den tidligere sikkerhedsrådgiver for præsident Donald Trump, har fortalt Trumps hold af jurister, at de ikke længere vil kommunikere omkring en undersøgelse af mulig russisk indblanding i USA's præsidentvalg.

Det siger en person tæt på situationen til nyhedsbureauet AP.

Beslutningen kan være et tegn på, at Flynn vil samarbejde med den særlige anklager Robert Muellers hold af efterforskere.

I store kriminalsager deler forsvarsadvokater ofte informationer med hinanden.

Men det kan være uetisk at fortsætte den vidensdeling, hvis en af de anklagede er ved at forhandle en aftale i hus med anklagemyndigheden.

Flynn er en af de centrale personer i den føderale undersøgelse af, om Rusland forsøgte at påvirke præsidentvalget til Donald Trumps fordel.

Rusland har gentagne gange nægtet, at landet har blandet sig i valgkampen eller har samarbejdet med Trumps kampagnestab.

Selv har Trump også afvist, at der skulle være nogen omkring ham, der i hemmelighed har samarbejdet med Rusland.

General Michael Flynn besad stillingen som national sikkerhedsrådgiver i 24 dage i Det Hvide Hus.

Han blev fyret, efter at det kom frem, at han ikke havde været ærlig omkring en række møder med en russisk diplomat.

Efterfølgende bad den amerikanske præsident den daværende FBI-chef, James Comey, om at indstille en undersøgelse af Michael Flynn og dennes forhold til den russiske regering.

Da den tidligere FBI-chef Robert Mueller blev bedt om at begynde sin undersøgelse af Ruslands rolle i valgkampen, overtog han samtidig undersøgelserne af Michael Flynn.

/ritzau/AP

Otte mænd - angiveligt nordkoreanere - blev torsdag aften lokal tid fundet ved Japans kyst nær en træbåd. Her ses træbåden. Japan, 24. november 2017. Kyodo via Reuter. Fold sammen
Læs mere
Foto: KYODO.

Otte nordkoreanske fiskere driver i land ved Japans kyst

En træbåd med otte mænd, der angiveligt er fra Nordkorea, er sent torsdag aften lokal tid skyllet i land ved Japans nordlige kyst.

De otte mænd blev fundet af det japanske politi i byen Yurihonjo og blev efterfølgende taget med på den lokale politistation.

- Vi kan forstå, at otte personer fortæller, at de er kommet fra Nordkorea. De var ude at fiske, men drev i land, da deres skib havde problemer, siger Hachiro Okonogi, formand i Den Nationale Sikkerhedskommission.

De otte fiskere var uskadte, da politiet tog dem i sin varetægt.

De blev fundet i nærheden af en cirka 20 meter lang træbåd, som de menes at have sejlet i, da de pludselig stødte på problemer til havs.

Yoshihide Suga, der er talsmand for den japanske regering, blev efterfølgende spurgt om, hvorvidt de otte mænd kunne være nordkoreanske spioner. Han svarede, at man "undersøger episoden med stor omhu".

For cirka en uge siden reddede den japanske kystvagt tre nordkoreanske mænd, der var kæntret i deres båd ud for den nordjapanske kyst.

De tre blev senere sendt hjem igen med et nordkoreansk skib.

Det er natten til fredag endnu uvist, hvad der skal ske med de otte personer, der nu er i politiets varetægt i Japan.

Det er ikke helt usædvanligt, at nordkoreanske både skyller i land ved Japans kyst. Nogle gange er der levende personer om bord, men det hænder også, at der skyller både i land med døde personer i båden.

De både er i medierne ofte blevet kendt som "spøgelsesskibe".

Forholdet mellem Japan og Nordkorea er særdeles spændt.

På det seneste er missiler affyret fra Nordkorea flere gange fløjet over Japan, og mange testmissiler er ramt ned i Det Japanske Hav. Nordkorea har også truet med at bombe Japan.

/ritzau/AFP

Uber gav sin storinvester besked om hackerangreb, men offentliggjorde ikke nyheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amr Dalsh.

Uber rådførte sig med mulig storinvestor efter hackerangreb

Selv om Uber ikke offentliggjorde et hackerangreb, fik SoftBank besked om det store sikkerhedsbrud.

Kørselstjenesten Uber har oplyst, at man rådførte sig med den potentielle storinvestor SoftBank, før man offentliggjorde et stort brud på datasikkerheden.

Bruddet fandt sted i 2016, men blev først offentliggjort i tirsdags.

Avisen The Wall Street Journal skriver, at samtalerne mellem Uber og SoftBank fandt sted for tre uger siden.

Uber er blevet kritiseret for, at virksomheden ikke offentliggjorde det store sikkerhedsbrud, da man blev opmærksom på det.

Uber forsøger at få en aftale med SoftBank i hus, som betyder, at den japanske televirksomhed investerer op til 10 milliarder dollar for minimum 14 procent af Uber. Det skal primært ske ved at købe nuværende aktionærer ud.

- Vi informerede SoftBank om, at vi er ved at efterforske et brud på datasikkerheden. Det er i tråd med vores ansvar for at lægge alt frem for en potentiel investor, selv om vi ikke havde alle informationer på det tidspunkt, oplyser Uber i en pressemeddelelse.

To hackere skaffede sig i 2016 adgang til personlige oplysninger blandt 57 millioner brugere og chauffører hos Uber.

Gerningsmændene fik navne, mailadresser og telefonnumre på Ubers brugere og chauffører.

Kreditkortoplysninger blev ikke stjålet, understregede Uber tidligere på ugen.

Gerningsmændene fik til gengæld fat i kørekortnumre på cirka 600.000 af Ubers chauffører i USA.

Uber betalte efterfølgende 100.000 amerikanske dollar til hackerne, for at de ikke skulle offentliggøre deres fangst.

- Vi har gjort det klart (over for SoftBank, red.), at vores efterforskning af sagen stadig er i gang, oplyser Uber.

/ritzau/Reuters

Demonstration i Sydney for at få den australske regering til at lukke flygningelejren på Manus øen, November 4, 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER PARKS.

Politi fjerner sidste flygtninge fra omstridt australsk lejr

Den kontroversielle flygtningelejr i Papua Ny Guinea skal lukkes, og flygtninge er blevet fjernet med tvang.

Papua Ny Guineas myndigheder siger fredag, at de sidste asylsøgere er blevet fjernet fra den omstridte flygtningelejr på Manus-øen.

I ugevis har hundredvis af flygtninge nægtet at forlade lejren, der er blevet dømt forfatningsstridig af Papua Ny Guineas højesteret og skal lukkes.

- Alle er væk. Alle er stået på busser, de har pakket deres tasker, og de er taget afsted, siger politichef Dominic Kakas.

I alt er 378 mænd blevet fjernet fra lejren de seneste to dage. De er blevet fragtet til den nærliggende by Lorengau.

Flygtningene har nægtet at forlade lejren, fordi de frygter for sikkerheden i de nye lejre. Store dele af lokalbefolkningen er da også modstandere af, at asylsøgerne skal være på Manus-øen.

Ifølge organisationer har politiet brugt tvang og ødelagt flygtninges ejendele for at fjerne dem fra lejren.

Australien erklærede lejren for lukket 31. oktober.

Derfor slog Australien, der står for al drift af lejren, elektricitet og vandforsyninger fra. Men de 378 mænd har hidtil nægtet at forlade lejren.

Flygtningene mener, at de nye centre, de skal fragtes til, mangler sikkerhed, vand og elektricitet.

Australien er over de seneste år blevet berygtet for sin flygtningepolitik. Landet har sendt asylansøgere, der pågribes til havs af kystvagten, til en flygtningelejr i østaten Nauru eller til Manus-øen.

FN, Amnesty International og Human Rights Watch har kritiseret lejrene.

Kritikken går blandt andet på, at lejrene føles som et fængsel for asylansøgerne, der bliver holdt indespærret under kritisable forhold.

I 2016 beskrev avisen The Guardian omkring 2000 hændelser i lejren i Nauru. Blandt andet blev der beskrevet overfald, børnemishandling og forsøg på selvskade blandt beboerne.

/ritzau/

Zimbabwe's nye præsident Emmerson Mnangagwa (til venstre) taler her ved siden af sin kone 22. november 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCO LONGARI.

Zimbabwe indsætter ny præsident ved stor stadionceremoni

Fredag er dagen, hvor Zimbabwe får en ny præsident for første gang i 37 år.

Emmerson Mnangagwa bliver fredag indsat som præsident i Zimbabwe.

Det markerer slutningen på et politisk drama, der har væltet landets præsident gennem 37 år, Robert Mugabe, af pinden.

93-årige Mugabe var indtil for ganske nylig allieret med Mnangagwa, der vil blive indsat på Zimbabwes nationale sportsarena i udkanten af landets hovedstad, Harare.

Det ventes, at der vil være tusindvis af støtter, diplomater og politikere til stede for at overvære ceremonien.

Militæret brød ind og satte Mugabe i husarrest, efter at han havde fyret Mnangagwa som sin vicepræsident.

Mugabe forsøgte at køre sin kone i stilling som sin efterfølger. Men hærcheferne stoppede den plan, og nu bliver Mnangagwa i stedet præsident.

- Kom og vær øjenvidne, når vi skriver historien om en ny æra og et bedre land, står der i en meddelelse fra det regerende parti, Zanu-PF.

Stats-tv antyder, at Robert Mugabe måske selv vil være til stede ved ceremonien. Det er dog usikkert, da ingen officielle kilder har bekræftet den aldrende Mugabes tilstedeværelse.

Busser vil transportere støtter til stadion fra fredag morgen.

75-årige Mnangagwa sagde tidligere på ugen, at Zimbabwes befolkning kan se frem til "et nyt og ægte demokrati".

Kritikere siger, at han er den hårdtslående politiker, der tog regeringen fra Mugabe ved det, der reelt var et militærkup.

Mnangagwa er kendt som "Krokodillen". Hans kompromisløse stil har medført, at hans omdømme er dårligt i visse dele af befolkningen.

Han beskyldes især for at have stået bag uroligheder, da Mugabe var ved at tabe et valg i landet i 2008.

/ritzau/