Salsa, sprut og riffelattrapper: Blev lastbilangreb virkelig udført af »IS-soldat«?

Islamisk Stat tog lørdag ansvaret for massakren i Nice og betegnede gerningsmanden som en »IS-soldat«. I så fald var Mohamed Lahouaiej Bouhlel ikke en helt almindelig af slagsen.

Gerningsmanden bag massakren i Nice, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, dræbte over 80 mennesker og sårede et stort antal mennesker, der var forsamlet for at fejre Bastille-dagen. Naboerne i huset, hvor han boede, har ikke meget godt at sige om ham. Foto: Fethi Belaid/AFP og ID-kort fra det franske politi Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NICE/BARCELONA: Naboerne var bange for Mohamed Lahouaiej Bouhlel. De kunne høre, hvordan han med jævne mellemrum tævede sin kone. Når de mødte ham i opgangen, hilste han aldrig, men blev til gengæld ofte stående og stirrede ondskabsfuldt efter dem. Desuden stank han næsten altid langt væk af sprut.

»Han var alkoholiker og ikke normal oven i hovedet. Men han havde intet med islam at gøre og må have handlet i et anfald af sindssyge,« siger en af naboerne til Le Monde.

Var den 31-årige tuneser, som torsdag aften kørte en lastbil gennem menneskemængden på Promenade des Anglais i Nice, usædvanligt god til at skjule sin religiøse fanatisme? Eller valgte han blot at leve sin galskab ud og tage mindst 84 med i døden efter Islamisk Stat-lederen Abu Muhammad al-Adnanis morderiske anvisninger?

Lørdag formiddag tog terrororganisationen ansvaret for massakren og betegnede dødschaufføren som en »IS-soldat«. Men såvel politiets efterforskning som de franske mediers undersøgelser viser, at han i så fald ikke var en helt almindelig af slagsen.

Salsa, sprut og riffelattrapper

Store dele af Mohamed Lahouaiej Bouhlels profil passer ganske vist ind i den efterhånden sørgeligt velkendte prototype på en islamistisk terrorist: En ung og utilpasset mand med nordafrikanske rødder, der med tyverier og voldshandlinger på straffeattesten, tilsyneladende lever efter vestlige værdier – eller mangel på samme.

En udtalt interesse for bodybuilding, salsa og cykelsport er kuriøse detaljer, der ikke forhindrer radikalisering. Indtag af alkohol eller andre rusmidler er heller ikke et usædvanligt element i bagagen blandt gerningsmændene til de seneste års attentanter, hvad enten det skete for at narre »fjenden« eller af gammel vane. Men ingen af dem har, så vidt vides, været decideret fordrukne, sådan som Bouhlel ifølge flere af sine naboer var det.

Samtidig undrer efterforskerne sig over det besynderlige arsenal, de fandt i lastbilens førerkabine. Ammunitionen og den pistol, som Bouhlel under sin dødskørsel brugte til at skyde mod politiet, giver mening. Men hvorfor kørte han rundt med attrapper af en Kalashnikov og en M16-riffel samt en ubrugelig håndgranat?

Islamister i omgangskreds

Indenrigsminister Bernard Cazeneuve hældte under en pressekonference lørdag eftermiddag til den teori, at Bouhlel må være blevet radikaliseret på rekordtid. Det ville forklare, hvorfor hverken hans nærmeste omgivelser eller efterretningstjenesten kendte noget til processen.

Efterforskningen af hans omgangskreds har da også afsløret adskillige potentielle hververe. Bouhlel har bekendte til fælles med den frem­trædende islamist Omar Diaby, der har rekrutteret en stor del af Nice-områdets mange jihadister, men som imidlertid menes at samarbejde med al-Nusra-fronten og ikke IS.

Desuden er to af hans ekskones søstre – ifølge det tunesiske webmedie Kapitalis – gift med mænd, som sad fængslet for islamisme under Ben Alí-regimet i det nordafrikanske land. Ekskonen blev fredag anholdt og har siden fået selskab af yderligere fire bekendte.

Endelig er der erklæringen fra IS. Den kunne være et udtryk for opportunisme. Men det er næppe tilfældet, mener den franske journalist og jihadisme-ekspert David Thomson. Han minder på Twitter om, at der hidtil altid har været hold i organisationens udmeldinger, og at den eksempelvis ikke har påberåbt sig noget ansvar i sagen om det mystiske Egypt Air-flystyrt over Middel­havet for et par måneder siden.

Ifølge politologen Myriam Benraad er massakren uanset graden af Bouhlels radikalisering en triumf for IS’ »machiavelliske intelligens«:

»De har formået at aktivere en helt uforudsigelig form for terror, hvor enhver, der sympatiserer med ideerne om revanchisme på islams vegne, føler sig kaldet til at slå til, også selv om vedkommende ikke har nogen som helst kontakt til Islamisk Stat,« siger hun til magasinet L’Obs.