Sahlin har snart brugt sine livliner

Ingen af de svenske statsministerkandidater medbragte »bomber«, da de i aftes mødtes i den næstsidste duel inden valget, og oppositionsleder Mona Sahlin er nu ved at løbe tør for chancer.

Mona Sahlin underr aftenens TV-debat med Frederik Reinfeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: Efter en uge med historisk dårlige meningsmålinger var det næsten et krav, at Socialdemokraternas leder, Mona Sahlin, medbragte en mindre bombe, da hun i går mødte statsminister Fredrik Reinfeldt i den næstsidste duel inden valget på søndag, men der var end ikke en lille kanin i hatten.

Dermed tyder mere og mere på, at det største spændingsmoment på valgaftenen bliver, om de borgerlige får egen majoritet eller skal søge støtte hos enten de højrenationale Sverigedemokrater eller et af oppositionspartierne.

I en meningsmåling fra United Minds lørdag stod Socialdemokraterna for første gang i sådan cirka 100 år til at miste positionen som det største parti i Sverige, og endnu værre så det ud for Sahlin i gårsdagens Sifo-måling, der gav de blå et forspring på hele ti procentpoint, og desto større var presset på udfordreren, da de to statsministerkandidater i går aftes mødtes i en direkte duel på SVT.

Reinfeldt valgte som ventet at fremhæve den stærke, svenske økonomi: »EU gik sammen ind i den her finanskrise, men vi er kommet meget forskelligt ud. Sverige kommer ud med den måske bedste økonomi i EU, overskud til at investere i velfærd og en stor efterspørgsel efter arbejdskraft.«

Sahlin valgte som ventet at fokusere på valgkampens store tema, ungdomsarbejdsløsheden på cirka 30 procent, der gør Sverige til et af de fem-seks værste i EU på netop dette område: »Lige så lidt, som jeg har anklaget dig for at være skyld i finanskrisen, lige så lidt kan du tage æren for, at det nu vender. Til gengæld anklager jeg dig for ikke at have brugt den gode økonomi til skabe jobs. Arbejdsløsheden er steget mere end gennemsnittet i EU.«

Ideologisk forskel

De forskellige, ideologiske tilgange fremstod dog tydelige.

Mona Sahlin forsøgte uden held at få Reinfeldt til at skamme sig over, at man har forhøjet a-kasseindbetalingerne og strammet reglerne for at få sygedagpenge og førtidspension, samtidig med at han har givet 100 milliarder i skattelettelser til dem, der er i job.

»Det er som om, det bare handler om at føre krig mod skatten. Men jeg vil føre en krig til fordel for velfærden. Hvad med dem, der er blevet syge eller har mistet jobbet? Man bliver ikke frisk, fordi man bliver fattig. Sverige er ikke blevet rigere, det er kun folk som dig og mig,« sagde Sahlin.

»Vi var trætte af at se folk, der gerne ville arbejde, men ikke fik muligheden, og jeg står jeg ved det, og jeg vil ikke se dig føre Sverige tilbage til et samfund, der tilskynder passivitet,« replicerede Reinfeldt, men på intet tidpunkt bleve debatten for alvor ophedet.

På fredag mødes de to kombattanter igen i en sidste, direkte duel, men de fleste eksperter er enige om, at Sahlin efterhånden har behov for et mindre mirakel.