Sæson for angreb på fransk politi

Mindst 17 franske politistationer er de seneste uger blevet angrebet med sten, brandbomber og fyrværkeri. Har ordensmagten mistet grebet, eller er volden blot udtryk for grove drengestreger i forbindelse med Frankrigs nationaldag?

Fransk politi og uromagere har i den seneste tid været i karambolage med hinanden mange gange. Men medierne har ikke været der for at bivåne urolighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC PIERMONT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Flere timer lange belejringer af politistationer i parisiske omegnskommuner. Horder af uromagere, der driver hærgende gennem en lille bretonsk by og besætter den lokale gendarmerikaserne. Foruden stenkast, raketaffyringer, brandstiftelse og angreb med molotovcocktails plus det løse på en række andre lokaliteter.

Frankrig befinder sig tilsyneladende på randen af en borgerkrig mellem ordensmagten og voldelige unge fra landets muslimsk dominerede indvandrerforstæder, der hvert øjeblik kan bryde ud i lys lue. I hvert fald hvis man skal tro en række elektroniske nyhedsmedier med tilknytning til den yderste højrefløj.

Her har en bekymrende liste, der opregner 17 angreb på politiet alene i løbet af juli måned, de seneste dage cirkuleret. Udstyret, vel at mærke, med dokumentation i form af links til de mainstream-medier, der samtidig beskyldes for at fortie sammenhængen mellem de enkelte episoder.

»Medierne taler meget lidt, ja nærmest slet ikke om de seneste ugers angreb på franske politistationer. I stedet forsøger staten med sine pseudoarrestationer af formodede terrorister at lægge et røgslør over andre og vigtigere begivenheder,« skriver eksempelvis bloggeren Pierre Parrillo med henvisning til sidste uges anholdelser i forbindelse med angivelige attentatplaner mod en sydfransk militærkaserne.

Nationaldag går over gevind

Er der noget om snakken? Er de seneste efterhånden mange års tilbagevendende sammenstød mellem ordensmagten og unge muslimske forstadsbøller ved at nå et point of no return, og forsøger François Hollandes socialistiske regering i ledtog med de toneangivende medier at skjule situationens alvor for franskmændene?

Næppe, mener Florian Loisy. Han er journalist på hovedstadsavisen Le Parisien, der prioriterer kriminalstof højt, og har været med til at dække adskillige af de seneste dages episoder.

»Efter min bedste vurdering har det her intet at gøre med hverken islamisme eller andre former for politisk motiveret vold. De fleste steder hænger angrebene sammen med sidste uges fejring af 14. juli (den franske nationaldag, red.), hvor der er tradition for at fyre raketter og kanonslag af. Det går desværre ofte helt over gevind for de unge fra forstæderne og fører til sammenstød, når politiet griber ind,« forklarer journalisten.

Han medgiver derimod, at de landsdækkende mediers manglende omtale af især den timelange belejring af politistationen i Les Ulis sydvest for Paris virker besynderlig.

»Men jeg tror, det handler mere om, at de har været optaget af andre store og internationale historier. For tidligere er lignende og også mindre alvorlige episoder blevet dækket tæt,« siger Florian Loisy.

Bekymring hos politi-fagforening

Når situationen flere steder i hovedstadsregionen løb løbsk i forbindelse med 14. juli-festlighederne, handler det ifølge fagforeningen Alliance Police Nationale ikke mindst om alt for få ressourcer.

»Begivenhederne har afsløret en frygtelig mangel på mandskab. Vi skal klare flere opgaver med færre ressourcer, og det er ikke let midt i en kriseperiode,« siger talskvinden Audrey Vagner til Le Parisien og tilføjer:

»Angrebene på politiet er blevet mere voldelige, og den folkemængde, som belejrede politistationen i Garges (nord for Paris. red.), gik også løs på en gruppe brandmænd i aktion. Det er alle republikkens institutioner, som er målet. Det er bekymrende.«

Fagforeningen ønsker imidlertid ikke over for Berlingske at komme med en mere generel vurdering af sikkerhedssituationen i Frankrig. Heller ikke det franske indenrigsministerium svarede i går på vores henvendelser.

Har ordensmagten mistet grebet, eller er volden blot udtryk for grove drengestreger i forbindelse med Frankrigs nationaldag?

Posted by Berlingske on 20. juli 2015