Saddams halvbror henrettet

Saddam Husseins halvbror og en tidligere dommer blev hængt i Bagdad ved daggry mandag.

Sadam Husseins halvbror, Barzan al-Tikriti, til venstre og den tidligere dommer Awad Ahmed al-Bandar blev hængt i morges. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Det skete 16 dage efter henrettelsen af Saddam Hussein, meddelte kilder tæt på regeringen til det statslige irakiske tv.

Jurister og embedsmænd, der var involveret i retssagen mod de to mænd, bekræftede oplysningerne over for flere medier, men de fremkom ikke med officielle presseerklæringer, og iagttagere sagde, at regeringen øjensynligt forsøger at kontrollere informationerne om henrettelserne i langt højere grad, end det skete efter henrettelsen af Saddam Hussein den 30. december.

Den irakiske regerings talsmand gav meddelelse om, at der skulle finde en pressekonference sted tidligt mandag formiddag - omkring 10.30 (klokken 8.30 dansk tid).

En advokat for den tidligere dommer Awad al-Bander, Badia Aref, sagde til den amerikanske tv-station CNN, at hans klient og Saddams halvbror, den tidligere efterretningschef Barzan al-Tikriti, var blevet hængt.

- For en times tid siden gav amerikanerne hans familie besked om, at de skulle hente hans lig. Hans søn er hos mig nu, sagde Aref senere til tv-stationen Al Arabiya.

Barzan var en berygtet og frygtet efterretningschef i Saddam Husseins Irak.

Strid omkring henrettelsen af Saddam Hussein har gjort embedsmænd og regeringsmedlemmer meget forsigtige i deres udtalelser, og der er bekymring for, om der vil komme illegale videooptagelser af hængningerne, som det skete efter hængningen af den tidligere diktator.

Saddam Husseins halvbror og tidligere efterretningschef Barzan Ibrahim al-Tikriti og den tidligere chefdommer ved revolutionsdomstolen Awad Hamed al-Bander blev sammen med den tidligere irakiske diktator dømt for massakren på 148 mennesker i landsbyen Dujail i 1982 som hævn for et fejlslagent mordforsøg på Saddam.

De to mænd blev dømt for forbrydelser mod menneskeheden den 5. november.

Ifølge Aref var det USA's militær, der søndag aften informerede al-Banders søn om, at hans far skulle henrettes mandag morgen mellem klokken 4 og 5 lokal tid, men endnu har hverken Iraks regering eller USA's militær kommenteret oplysningerne.

Det var oprindeligt planen, at al-Tikriti og al-Bander skulle have været henrettet samme dag som Saddam Hussein. Siden blev henrettelserne udskudt flere gange.

/ritzau/Reuters