Sådan sørger russerne for at det ikke regner

Ruslands hovedstad vil bruge otte millioner kroner på at forhindre regnvejr på arbejdernes internationale kampdag. Og i Rusland har man stor succes med at holde nedbøren i ave med kemi i de øvre luftlag.

I år falder 1. maj-festlighederne sammen med den russisk-ortodokse kirkes påskefejring, og i den anledning har bystyret i Moskva så dekreteret blå himmel til folket. Det kan lade sig gøre takket være lidt jod- og cementpartikler bragt op i de højere lag af det russiske luftvåben, og vupti, så regner det i stedet i nabobyerne. Arkivfoto: Yuri Kochetkov/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Intet overlades til tilfældighederne, når der skal være fest i den russiske hovedstad. Heller ikke vejret.

Senest har Moskvas bystyre afsat 85 millioner rubler – det svarer til i omegnen af 8,5 millioner kroner – til at forhindre regndråber i at falde over byen på Arbejdernes internationale kampdag, 1. maj.

Det fremgår af et offentligt udbud, som bystyret har lagt på sin hjemmeside. Og opgaven er ikke helt så kropumulig, som den umiddelbart lyder.

I Rusland er det således fast tradition at sætte fly lastet med kemi ind mod truende regnskyer. Det sker mindst to gange om året: Når den årlige militærparade tramper gennem byen 9. maj, og når Rusland 12. juni fejrer sin nationaldag.

I år har Moskva udvidet kampen mod regndråberne, for 1. maj er ny på listen over regnfrie dage.

Ifølge byrådet er anledningen, at dagen i år – ved et umage sammenfald – markerer både arbejderdagen og den russisk-ortodokse kirkes påskefejring.

Derfor rulles det kemiske skyts nu frem til ære for en dobbelt festdag.

Fly får det til at regne uden for Moskva

Den russiske – og sovjetiske – tradition for regnbekæmpelse indebærer, at fly sendes på vingerne for at sprede en blanding af cement- og jodpartikler over skyer 30 til 40 kilometer fra det sted, der skal holdes i tørvejr. Partiklerne får vanddampen til at fortættes, så nedbøren falder uden for byen.

Teknikken kan ikke standse et hvilket som helst skybrud, men som oftest kan et mindre antal fly uden problemer sikre godt paradevejr i det centrale Moskva, forklarer vicedirektøren for Ruslands meteorologiske institut til BBC.

De kinesiske myndigheder brugte en lignende teknik under OL i Beijing i 2008. Metoden virker i princippet mod al slags nedbør, også sne.

Moskvas tidligere borgmester Jurij Lusjkov annoncerede for fem år siden planer om at spare penge på snerydning i hovedstaden ved at drysse de tunge skyer uden for byen i vintermånederne. Planerne blev dog skrinlagt efter protester fra miljøorganisationer og fra Moskvas nabokommuner – for naboregionerne ønskede sig ikke ligefrem ekstra sne. Sommerregnen får dog fortsat det glatte lag et par gange om året.

Ved officielle begivenheder er det Ruslands luftvåben, der lægger maskinpark til. Men regnmageriet tilbydes også private. Talrige russiske firmaer reklamerer med, at de kan garantere tørvejr til bryllupper, firmafester og byfester.

Det er dog sjældent, at brudepar bestiller den store solpakke, erkender direktør Dmitrij Korolenko fra Skt. Petersborg-firmaet Limostp. Mindsteprisen er tre flyvetimer á godt 20.000 kroner. Dertil kommer prisen for kemien. Og så er der altså ingen garanti, siger Korolenko til Berlingske.

»Men jeg kan sige dig, at hvis du ellers havde haft øsende regn, så vil du højst se et par dryp, når vi har gjort vores arbejde,« siger direktøren.

Dmitrij Korolenko har senest sørget for tørvejr til en festival i storbyen Tjeljabinsk og en by i Tartarstan-regionen, der sidste år fejrede jubilæum.

»Det er en simpel teknik, der gør kunderne meget, meget, meget tilfredse,« bedyrer regnbekæmperen.

Bystyret i Moskva er tilsyneladende også nogenlunde tilfreds. Sidste år brugte hovedstaden i alt 43 millioner kroner på kampen mod regnskyer.