Sådan fungerer det svenske stemmesystem

Det svenske valgsystem blevet kritiseret højlydt af både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti herhjemme, der foreslår, at valgobservatører kigger på blandt andet stemmesystemet. Også en række eksperter er uforstående. Læs her hvordan svenskerne går til valg.

Christianshavns gyminasium, valgsted Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hr. og Fru Jönsson modtager ligesom alle danskere et valgkort nogle uger før valget. Der er ca. syv millioner stemmeberettigede svenskere, der både skal stemme til byråd, landsting og rigsdag.

Hvis man vil, kan man stemme allerede fra den 1.september over 3300 steder i landet. Visse af disse valgsteder er åbne helt indtil valgdagen den 19. september, hvor 5700 officielle valgdagssteder åbner.

Man kan vælge at registrere sig som politisk parti, det har fx 40 partier gjort til rigsdagsvalget.

Men samtidig er der såkaldt ”fri nomineringsrätt,” der betyder, at man i realiteten kan kalde sig et parti, samme dag valget afholdes. Man behøver altså ikke ligesom i Danmark at indsamle 20.000 underskrifter for at bede om godkendelse som politisk parti.

Det er til gengæld op til partiet selv at sørge for, at ens valgsedler bliver bragt ud i alle de mange stemmelokaler rundt om i landet. En stor opgave for et lille parti.

Partierne kan gennem den regionale forvaltning bestille stemmesedler, hvor deres navn er påtrykt. 500 millioner valgsedler er indtil videre trykt i år. Partierne betaler selv for at få trykt sedlerne, men får pengene tilbage, hvis de stemmes ind.

Men beslutter en enkelt person dagen før valget, at han vil danne et eget parti, er det også ok. Han skal blot producere sine egne valgsedler i samme farve og størrelse, som de officielle stemmesedler. Man har altså ikke ligesom i Danmark én valgseddel med alle partiers navne på.
 
Hr. og Fru Jønsson skal i stedet vælge deres valgseddel på et stort bord med forskellige sedler, hvor alle partiers navne står enkeltvis.

Her opstår kritikken, for kan naboen så ikke se, hvad man stemmer, hvis man kun vælger sedlen, hvor der står Sverigesdemokraterne? ”Jovist,” svarer Valmyndighetens Vivan Nilsson. Men man kan jo bare tage ti sedler i stedet for én. Og så nøjes med at lægge den ønskede i valgkuverten bag stemmeboksens gardin og smide resten af sedlerne ud.

Kan en Fru Jønsson ikke finde stemmesedlen med yndlingspartiet, kan hun blot skrive partinavnet på en af de blanke stemmesedler, der også er til rådighed i valglokalerne. Det godtages også.