Sådan blev Franz Beckenbauer Tysklands »kejser«. Nu er han kommet på museum

Trods fire VM-triumfer har Tyskland ikke et »Hall of Fame« for landets fodboldikoner. Det har fodboldmuseet i Dortmund nu rettet op på. Blandt de optagne er Franz Beckenbauer, hvis liv er uløseligt forbundet med sit lands udvikling siden Anden Verdenskrig. Berlingske har været i Dortmund.

VM-finalen i 1974 blev et legendarisk møde mellem Vesttyskland og Holland, der endte med en 2-1-sejr til Tyskland og den første VM-titel til Franz Beckenbauer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Action Images / MSI Ritzau/Scanpix

Han har vundet alle tænkelige pokaler. Sammen med brasilianeren Mario Zagello og senest Frankrigs Didier Deschamps indgår han i den eksklusive klub af personer, der har løftet VM-pokalen både som spiller og træner. Nu er Franz Beckenbauer også optaget i det nyoprettede »Hall of Fame« på det tyske fodboldmuseum i Dortmund.

Naturligvis er der også andre spillere i det nyoprettede tyske »Hall of Fame«, der siden 1. april 2019 kan ses på museet i Dortmund klos op ad hovedbanegården og tæt på, hvor byens fodboldstolthed Borussia Dortmund blev grundlagt.

I første omgang har museet med en jurys hjælp valgt at optage 11 spillere. Går man rundt på museet, er der imidlertid ingen tvivl om, at Beckenbauer er den person, der har fyldt allermest både på og uden for banen.

Alt nationalt bandlyst

Under nationalsocialismen var alle nationale symboler og personligheder i den grad blevet misbrugt, og Vesttyskland måtte efter krigen starte helt forfra («Stunde Null«.)  Som en konsekvens kom sportsfolk og ikke mindst fodboldspillere til at spille en central rolle som samlende figurer i efterkrigstidens Vesttyskland.

Alle nulevende medlemmer af det nyoprettede »Hall of Fame« af tyske fodboldspillere bortset fra den Alzheimer-ramte Gerd Müller var til stede, da de blev hædret 1. april på sportsmuseet i Dortmund. Fritz Walter og Helmut Rahn er døde. Fold sammen
Læs mere
Foto: RALF IBING / POOL / scanpix .

Da fodboldlandsholdet overraskende vandt VM-finalen i 1954 over Ungarn («Das Wunder von Bern«) var det første gang, at vesttyskere igen turde ranke ryggen og være stolte af at være tyskere.

Den dengang niårige Franz Beckenbauer var blandt de tusinder, der tog imod i München, da anfører Fritz Walter og resten holdet kom tilbage til München. Fritz Walter og målscoreren Helmut Rahn er også optaget i »Hall of Fame«..

Da Vesttyskland i 1966 tabte VM-finalen til England, var en ung Beckenbauer selv på banen. På museet kan man se en minutiøs gennemgang af den diskussion, som det såkaldte »Wembley-mål« udløste. Den dag i dag er tyskere og englændere uenige om, hvorvidt englændernes tredje mål rent faktisk var over stregen.

I 1974 lykkedes det imidlertid Vesttyskland med Beckenbauer som anfører at vinde VM på hjemmebane. Triumfen kom først i hus efter et forsmædeligt nederlag til DDR i Hamborg. Det var første og eneste gang, at de to Tysklande spillede mod hinanden ved et VM eller EM.

Jürgen Sparwassers sejrsmål blev i adskillige år vist hver weekend, når det statslige østtyske TV blændede op for sportudsendelser. For DDR-staten, der i den grad brugte sporten til at opbygge en selvstændig identitet, var sejren »gefundenes Fressen.«

Lige efter finalen udtalte Beckenbauer, at Sparwasser skulle have den 23. medalje, da hans mål i den grad vækkede Günter Netzer, Gerd Müller, Paul Breitner osv, så de kunne vinde VM.

En kejser i republikken

Allerede inden VM-triumfen blev Beckenbauer af alle tyskere som det mest naturlige kaldt »kejseren«. Politisk er vi nu et demokrati, fodboldmæssigt er vi et kejserrige - blev et mantra.

På museet kan man se billedet, der gav Beckenbauer den fornemme titel. I slutningen af 1960erne spillede Beckenbauers klub, FC Bayern München, venskabskamp i Wien. Før kampen bad en fotograf liberoen om at lade sig fotografere ved siden af en buste af »Kaiser Franz« I i Østrig.

»Jeg kiggede så med stor ærefrygt på kejseren, og sådan opstod så navnet »Kaiser Franz«,« sagde Beckenbauer i forbindelse med åbningen af Hall of Fame.

Som en del af illustrationen af Vesttysklands VM-triumf i 1990 kan man se det ikoniske billede, hvor Beckenbauer som træner går helt alene rundt i midtercirklen og nyder sejren, mens spillerne jubler. Vesttyskland vandt 1-0 over Argentina på mål af Andreas Brehme, der også er med på »Hall of Fame«-holdet.

1. april 2019 åbnede det tyske fodboldmuseum i Dortmund et »Hall of Fame« for landets mange fodboldikoner. Over dem alle troner »Kaiser« Franz Beckenbauer, selv om han de senere år har fået ridser i lakken. Fold sammen
Læs mere
Foto: INA FASSBENDER / AFP / scanpix.

VM-sejren faldt sammen med euforien efter Berlinmurens fald og den snarlige genforening og udløste for første gang jubel i både Øst- og Vesttyskland. Efter finalen kom Beckenbauer for skade at sige, at Tyskland med de mange nye talenter fra Østtyskland ikke ville være til at slå i årevis fremover.

Den forudsigelse kom nu ikke til at holde stik, selv om den tidligere DDR-landsholdsspiller Matthias Sammer var udslagsgivende for, at det genforenede Tyskland vandt EM i 1996.

Få år efter lykkedes det Tyskland at vinde værtskabet for VM i fodbold - med Beckenbauer som den ledende figur.

Tyskland vandt bronze i turneringen, men VM-turneringen endte i høj grad også med at få indflydelse på udlandets syn på Tyskland. Solen skinnede konstant, tyskerne levede til fulde op til deres eget slogan »værter for venner«, og tyskerne turde for første gang at gå ud på gader og stræder med det tyske flag.

Ridser i lakken

Siden kom VM-værtskabet til at give Franz Beckenbauer alvorlige ridser i lakken. Han er under anklage for, at det tyske værtsskab ikke kom i hus med rette midler, men at Tyskland benyttede sig af bestikkelse.

Selv om Tyskland siden vandt VM i Rio i 2014, er den aldrende Beckenbauer i dag pludselig også symbolet på, at træerne trods alt ikke vokser ind i fodboldhimlen. Ved VM i Rusland i 2018 måtte Tyskland for første gang rejse hjem efter de indledende runder.

Modsat »muiltikulti-holdene« fra 2006, 2010 og 2014, der blev set som symboler på det nye Tyskland, udløste midtbanespilleren Mesut Özils billede med den tyrkiske præsident Erdogan en lang debat om, hvad det vil sige at være tysk,

Beckenbauer selv har i de senere år også været ramt af personlig tragedie med en søn, der er død af kræft, ligesom han selv har været igennem en større hjerteoperation. Anklagerne om bestikkelse ændrer imidlertid ikke på, at der på grund af hans centrale rolle i efterkrigstiden vil udbryde landesorg, den dag han går bort.

Ifølge Franz Beckenbauer er Gerd Müller, der scorede sejrsmålet i VM-finalen i 1974, Bayern Münchens vigtigste spiller gennem tiderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: WERNER BAUM / Pool / scanpix .

Kvinder på vej

Ifølge museumsdirektør Manuel Neunkirchner vil »Hall of Fame« løbende blive udvidet med nye spillere. Det er et krav, at karrieren har været indstillet i fem år.

Første udvidelse følger til sommer, hvor et lignende »Hall of Fame«-hold bestående af de to Tysklandes bedste kvindelige fodboldspillere vil blive optaget. Det sker i forbindelse med årets VM i kvindefodbold I Frankrig.

På museet kan man allerede i dag se en mindre del om tysk kvindefodbold - omend det te-stel, som det tyske fodboldforbund synes var passende at give de tyske EM-vindere i 1989, befinder sig på sportsmuseet i Køln.

Fodboldmuseet, Platz der deutschen Einheit 1, 44137 Dortmund