Så tæver Yasi løs på Australien

Den kraftige orkan Yasi har ramt den australske kyst i Queensland. Nu gælder det om at holde fast.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det voldsomme vejrsystem Yasi ramte klokken 15 dansk tid Queensland i Australien. Dermed er Australien ramt af det, der kan blive en af de mest ødelæggende orkaner i landets historie.

Meteorologer venter, at Yasi, der betegnes som en kategori fem-orkan på en skala, hvor fem er det højeste, vil rase i adskillige timer for fuld kraft. Måske fire timer.

Orkanen har en bredde på 800 kilometer og har vindstød på op imod 295 kilometer i timen.

- Den store ødelæggende kerne af orkanen Yasi begynder at krydse kysten mellem Innisfail og Cardwell. Der er et farligt tidevand og voldsomme bølger syd for orkanens center, siger Australiens meteorologiske institut i en erklæring.

Myndighederne har på forhånd advaret omkring en million mennesker om, at de skulle sørge for at redde sig i sikkerhed.

Et par timer inden, at orkanen ramte, ringede nogle opskræmte borgere nær byen Cardwell til politiet og sagde, at de ikke havde nået at bringe sig i sikkerhed. Politiet måtte meddele, at vejrforholdene ikke er til, at myndighederne kan evakuere dem.

Premierminister Julia Gillard siger, at Yasi ser ud til at blive den værste orkan i Australiens historie.

- Det er formentlig den værste orkan, vor nation har oplevet. I de ødelæggende timer, der kommer til dem (indbyggerne red), vil hele Australien tænke på dem, sagde hun kort før, at Yasi gik i land.

/ritzau/AFP