»Så sprænger kondomet, og du får en baby ...«

Hvad sker der, når en mor i USA live-tweeter sin søns undervisning i seksuel afholdenhed? Det modsatte af, hvad man skulle tro og udtryk for de nye tider. »De har brug for, at nogen råber bullshit.«

Professor i medicinsk historie og etik Alice Dreger overværede en seksualundervisning i sin søns klasse og tweetede fra den. Det har skabt debat i USA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alice Dreger sad i et hjørne af klasseværelset med sin computer, og det havde hun lov til. I staten Michigan siger reglerne, at forældre må overvære seksualundervisningen, og Dregers 14-årige søn havde bedt hende om at være der.

To gæstelærere – en kvinde og en mand – fortalte om lyksalighederne i seksuel afholdenhed, og Dreger sad som en trykkoger, hvor låget var ved at ryge af. Hun var professor i medicinsk historie og etik, hun kendte problemerne ved undervisning i seksuel afholdenhed, men hun havde lovet sin søn at tie stille. Pludselig opdagede hun, at det lille ikon i højre hjørne af computeren lyste op, der var en åben trådløs internetforbindelse – og Alice Dreger begyndte at live-tweete undervisningen. I løbet af den følgende time fulgte 51 tweets, som gav et unuanceret, men illustrativt indblik i den seksualundervisning, som 34 pct. af alle amerikanske gymnasieelever får.

Tweet 4

»Den kvindelige gæstelærer fortæller, at undervisning i seksuel afholdenhed reducerer forekomsten af sex før ægteskabet. Min søn viser hende forskning, der siger det modsatte.«

Tweet 5

Hun svarer ham nedladende. »Du kan finde hvad som helst på internettet.« Hvorefter hun henviser ham til et website, der advokerer for seksuel afholdenhed.«

Seksuel afholdenhed i varmen

I digtet »Annus Mirabilis« hævdede Philip Larkin, at sex blev opfundet i 1963, og få år senere begyndte amerikanerne at diskutere seksualundervisning. De konservative strittede imod – »skal vores børn virkelig lære om rå sex«, hed det i en brochure, som professor Leslie Kantor har beskrevet i tidsskriftet Sexuality Research. I 1980erne skiftede debatten. Nu handlede det ikke længere om, hvorvidt skolerne skulle have seksualundervisning, men hvordan, og de konservative krævede undervisning udelukkende i seksuel afholdenhed – og vandt de fleste kampe.

I 1996 underskrev præsident Clinton en lov, som gav rige økonomiske tilskud til undervisning i seksuel afholdenhed, og præsident Bush øgede tilskuddene. I 28 amerikanske delstater består seksualundervisningen i dag af undervisning i seksuel afholdenhed, og mellem 1996 og 2006 betalte de amerikanske skatteydere en mia. dollar til den slags undervisning, hvor kondomer og p-piller kun må omtales i forbindelse med en diskussion om deres fejlbarlighed.

Tweet 13

Nu taler den mandlige lærer om, hvordan han som teenager gjorde en pige gravid og skjulte det for forældrene. Det er, hvad udskamning af sex gør, dude.

Tweet 14

Pigen blev mobbet, og vennerne forlod hende. Forstår I det, børn? Det er, hvad der sker, hvis I har sex. Gravide og INGEN VENNER.

Tweet 16

Læren her er, at »sex er en del af en forfærdelig livsstil. Narko, arbejdsløshed, udsmidning af skolen – sex er en del af katastrofen«.

Mere graviditet og flere kønssygdomme

Og hvordan er det så gået med det store amerikanske eksperiment i af-opfindelsen af sex?

Hvis formålet har været ikke at lære de unge om prævention, så er det gået godt. En tredjedel af amerikanske teenagere lærer i dag ikke om prævention. Og hvis formålet har været at få dem til at underskrive såkaldte jomfruelighedsløfter om ikke at have sex før ægteskab, er det også gået godt. Op mod en fjerdedel af en gymnasieårgang skriver under på sådan et løfte.

Men det er den nemme del. Det er som i et letantændeligt øjeblik at love at løbe en maraton, spise flere rosenkål og læse Knausgård, men i den virkelige virkelighed er af-opfindelsen af sex mere problematisk, som tal fra bl.a. sundhedsmyndighederne CDC og tænketanken Guttmacher Institute viser. Alderen for den seksuelle debut i USA er siden 1990erne faldet til under 17 år, og det er det samme som i Vesteuropa, men konsekvensen af teenagesex de to steder er vidt forskellige. I USA bliver teenagepigerne gravide, i Vesteuropa gør de ikke. I 2006 blev 71 ud af 1.000 piger i USA gravide, mens tallet i Vesteuropa lå mellem 14 i Holland og 26 i Frankrig. Læg dertil, at amerikanske unge også har dobbelt så høj risiko for at få HIV og klamydia som vesteuropæerne.

Hvorfor bliver amerikanske unge mere gravide og får flere kønssygdomme? Fordi de ikke bruger prævention og især kondom, siger forskerne. En tredjedel af amerikanske unge bruger ikke kondom, og kun 11 pct. af unge kvinder bruger p-piller, og ifølge Leslie Kantor er problemet højst blandt unge, som kun har fået undervisning i afholdenhed og afgivet dydighedsløfte. For hormonerne vinder konsekvent over løfterne – 88 pct. af alle, der har afgivet jomfruelighedsløfte, har sex før ægteskab – og hormonerne vinder også over ukyndigheden. Drenge, der har afgivet jomfruelighedsløfte, bruger mindst kondom af alle. Kun 40 pct. af dem bruger kondom, hvor tallet for andre teenagedrenge er godt 60 pct.

Med andre ord: Undervisningen i seksuel afholdenhed har kostet mange penge og – mildest talt – ikke været pengene værd. Amerikanske teenagere har mere sex, de har sex tidligere, og de får flere kønssygdomme og bliver mere gravide end europæerne.

Tweet 35

»Der er 18 procent risiko for, at kondomer ikke virker,« siger hun (gæstelæreren, red.).

Tweet 39

»Nu leger vi terningeleg. I skal slå terning otte gange. Når I slår et bestemt nummer, så forestil jer, at kondomet sprænger, og I får en papirbaby.«

Tweet 40

Papirbørn bliver delt ud til alle. Alle har haft kondomfejl, og HELE KLASSEN er gravid.

En blandet modtagelse

Alice Dreger live-tweets fra sønnens seksualundervisning endte med at eksplodere og blive til en mediebegivenhed. Hun ramte forsiden af Washington Post, højrereligiøse organisationer fordømte hende, hun blev udsat for hademails, og hvis det havde været for en halv snes år siden, ville det ikke være svært at digte videre på historien: Hun ville blive trianguleret mellem højrereligiøse organisationer, konservative politikere og magtglade ikke-konservative, og undervisningen i seksuel afholdnhed ville få flere penge. Hun ville være blevet – som det hedder på nydansk – slut-shamed, miste sit job og sønnen tvunget til at skifte skole.

Men som Berlingske tidligere har beskrevet – USA har i Obama-årene oplevet et historisk ryk mod venstre, til et sted til højre for midten, men til venstre for Bill Clinton, og det er en bevægelse, som typisk foregår uden om de etablerede politiske centre. På de sociale medier har Dreger fået en uset opbakning, hun har f.eks. seksdoblet sit antal af følgere på Twitter, og på sønnens gymnasium er en gruppe af elever og forældre gået sammen om at få undervisningen i seksuel afholdenhed afskaffet, og i medierne og i statsparlamentet i Michigan er det blevet en dagsorden, hvorfor skolerne bruger sådan et pinligt og virkningsløst curriculum – og ikke hvorfor Dreger gjorde og sagde, hvad hun gjorde og sagde. Dregers arbejdsgiver støtter hende, og – vigtigst – hendes søn er stolt af hende, og som hun skriver på sin blog:

»Reaktionerne (...) har været helt overvældende søde, hjælpsomme og opbakkende. Jeg tror, at vi har skubbet sagen over på den anden side af balancepunktet.«

Dagsordensættende tweets

Amerikanerne er tilsyneladende med hende, 90 pct. af forældrene til gymnasieelever vil have seksualundervisning, og 85 pct. af dem vil have undervisning, som inkluderer orientering om brug af kondom og andre former for prævention, siger en meningsmåling, og præsident Obama har fulgt parolen. I 2010 halverede han forbundsmidlerne til seksuel afholdenhedsundervisning, og han har i sit nye budget foreslået helt at afskaffe støtten.

At Alice Dregers synpunkt bliver dagsordensættende, og at en præsident kan kræve støtten afskaffet, forekommer måske i europæiske øjne selvfølgeligt, men herovre er det udtryk for, at kulturkampen er vendt, og at empirismen er ved at vinde. Eller som Alice Dregers mand sagde til hende på et tidspunkt, hvor hun undrede sig over, at sagen havde fået sådan en omtale.

»Måske er det et udtryk for, at der i USA er et behov for, at én eller anden råber »bullshit«?«