Så indhentede fortiden Trump

Valgdagbog I Colorado holder de sig for ørerne. »Det er blevet en vanvittig valgkamp«.

Fredag var præget af Donald Trumps seneste brøler – at han i et ubevogtet øjeblik for 11 år siden pralede med, at alle kvinder lagde sig ned, når han ønskede det. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARY SCHWALM

Fredag var præget af Donald Trumps seneste brøler – at han i et ubevogtet øjeblik for 11 år siden pralede med, at alle kvinder lagde sig ned, når han ønskede det. Han er jo berømt, og så kan man få alle de kvinder, man vil. Og de, der ikke vil, bliver svinet til.

Altså ifølge Trump og en gammel lyd-video­optagelse, der vendte op og ned på valgkampen og endnu en gang viste en republikansk præsidentkandidat, der, som han selv siger det, »taler lige fra hjertet«.

På andendagen af min tur rundt i en række sydstater for at finde Hillary Clintons nye og gamle vælgere var det ikke svært at finde dem, der lige nu ikke kan støtte Trump. Heller ikke i Colorado kan man lide, at kvinder bliver talt ned til. Men hvad har ændret sig? Trump er trods alt det seneste halvandet år kommet med en række mildest talt diskriminerende udtalelser om sorte, latinoer, kvinder og handicappede, som har vakt en vis opsigt.

»Jo, men jeg har ikke set det direkte på den her måde før. Det er blevet en vanvittig valgkamp,« siger en 56-årig offentligt ansat kvinde fra byen Aurora i Colorado. Hun stemmer ikke på Trump, men præsidentkandidatens seneste udtalelser har bestyrket hende i, at Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, er den rigtige. Eller i hvert fald den mindst ringe.

Det er egentlig påfaldende, at mange her i Colorado udtrykker behersket støtte til Clinton, også selv om de er demokrater. Det blev ikke anderledes efter Trumps fatale udtalelse. Måske fordi staten har svinget lidt frem og tilbage. Præsident Barack Obama vandt staten i begge valgperioder, men ellers har den med en enkelt undtagelse de seneste 40 år været republikansk.

»Vi er republikanske på den rigtige måde,« siger en anden kvinde. Det vil sige – med tidligere statsminister Poul Schlüters ord – ikke så konservativ, at det gør noget. Og man er ikke dybt religiøs. Man er mainstream konservativ med højt til himlen.