Så gik den ikke længere for Y'allQaeda i Oregon

Besættelsen af et fuglereservat endte skidt for oprørerne. En militsmand er dræbt i skudduel med politiet og otte er anholdt.

Foto: ROB KERR. Ammon Bundy, leder af militsen som har besat vildtreservatet i Oregon, er anholdt og sigtet for konspiration mod staten. 
Læs mere
Fold sammen

Den tre uger lange besættelse af et fuglereservat i Oregon er kulmineret i anholdelsen af otte militsmedlemmer, herunder dens leder. En militsmand blev dræbt under en skudveksling med politiet.

Siden 2. januar har en radikal uafhængigheds-milits i det vestlige USA besat et ubeboet vildtreservat i Oregon. Politiet har ellers holdt sig på afstand af militsen, men i nat greb ordensmagten ind, og besættelsen kulminerede i en skudduel, som dræbte én militsmand. Ingen politifolk blev såret. Herudover er i alt otte militsmænd anholdt, skriver TV-stationen News3 Las Vegas.

Det er endnu uvist om de øvrige mænd på reservatet vil overgive sig, men bevægelsens leder og talsmand, Ammon Bundy, er anholdt sammen med sin bror Ryan.

Skudvekslingen og anholdelsen fandt sted uden for reservatet, da politiet stoppede et antal biler med militsfolk, som var på vej til et møde. Her blev fem mænd anholdt. En af lederne af bevægelsen, LaVoy Finicum, blev dræbt under en skudveksling med politiet. Det står endnu ikke klart, hvem der begyndte at skyde, og hvordan Finicum blev ramt.

En unavngiven militsmand blev også ramt af skud og måtte på sygehuset, men er ikke alvorligt såret. To militsfolk er anholdt andre steder nær reservatet i Oregon og en efterlyst militsmand har selv meldt sig til politiet i Arizona.

Besættelsen af reservatet skete ifølge militsleder Ammon Bundy for at protestere mod fængslingen af to kvægranchere for en ildspåsættelse, som skete efter årtiers strid med myndighederne om græsningsrettigheder.

Ammon Bundys far, Cliven, har selv igennem mange år ligget i til tider væbnet strid med myndighederne i Nevada. Rancherne mener, at regeringen i strid med grundloven ødelægger deres levebrød ved at lægge naturbeskyttelsesregler ned over deres land, der strider imod deres traditionelle måde at bruge jorden.

Besættelsen af vildtreservatet tiltrak støtte fra andre radikale uafhængighedskræfter, der er fjendtlige over for ethvert indgreb fra regeringen i deres frihed. Samtidig var der bred kritik i offentligheden af både den svært bevæbnede besættelse og af hykleriet hos de kræfter, der vil nedlægge den føderale regering, men samtidig modtager offentlig støtte til deres landbrug og som beder tilhængere om at sende hjælpebidrag med det statslige postvæsen.