Så er det officielt: Den britiske ungdom er rasende over de ældres brexit-stemmer

Når man føler, at man skal arve rodet efter en tåbelig beslutning, som de ældre, stemmeberettigede generationer har truffet, kan stemningen nemt blive temmelig dårlig. Det er ugens...

Den britiske ungdom er godt trætte af de ældre generationers beslutning om at forlade EU. Her ses en protest uden for Parlamentet 17. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

… ungdomsoprør

Det har længe heddet sig, men nu har et videnskabeligt studie bevist det: Den britiske ungdom er overvejende modstandere af Brexit og holder de ældre generationer ansvarlig for det, de opfatter som en katastrofal beslutning om at forlade EU.

London School of Economics har - godt nok på vegne af den EU-venlige gruppe med det mundrette navn All Party Parliamentary Group on a Better Brexit for Young People - spurgt mere end 3.200 unge og voksne om deres holdning til Brexit, og et stort flertal af de unge, der ikke selv var stemmeberettigede, er godt mugne over udmeldelsen.

Stephen Kinnock, der herhjemme ikke mindst er kendt som Danmarks tidligere førstemand, da Helle Thorning-Schmidt var statsminister, leder gruppen. Han udtaler, at »unge mennesker vil have en stemme i Brexit-processen og ikke en, som man lytter høfligt til og derefter ser bort fra«, skriver The Independent.

… post mortem mailbox

Hvor mange e-mail har du skrevet i dit liv? Og hvor mange af dem har du undladt at slette, selv om der måske står noget i dem, som du ikke vil dele med andre end modtageren?

Men hvorfor skulle man dog også det, kan man spørge. Bortset fra diverse efterretningstjenester og hackere er der vel ingen, der kan få adgang til den email, hvor du skrev, at du egentlig synes, at onkel Felix er både grim og dum.

Og dog. En domstol i USA har nu givet pårørende til Robert Ajemian, der døde i en cykelulykke, adgang til hans e-mail, fordi han ikke havde skrevet et testamente, skriver Quartz.

Afgørelsen har ikke overraskende skabt furore og kritikere påpeger, at indholdet af afdødes e-mail i den slags tilfælde ofte vil skabe mere vrede og sorg end afklaring for de pårørende.

Så næste gang, du skriver grimt om familien, så husk lige at slette e-mailen bagefter. Onkel Felix skulle jo nødig blive ked af det.

… fake news

Det er ingen hemmelighed, at Irland har haft en strategi om at tiltrække store firmaer til landet ved hjælp af en meget lav virksomhedsskat. Landet har af samme grund fået resten af EU på nakken, da man mener, at giganter som Google, Apple og Facebook slipper alt for billigt.

Men da USAs præsident Donald Trump mandag under et pressemøde udtalte, at »jeg hører, at Irland vil sænke virksomhedsskatten fra 12 procent til otte procent«, blev det for meget for den nyvalgte irske premierminister - eller taoiseach - som det hedder på den grønne ø - Leo Varadkar. Det skriver The Guardian.

Og den nyvalgte Varadkar valgte at svare igen med en retorik, som den amerikanske præsident må kunne nikke særdeles genkendende til.

»Jeg kan bekræfte, at præsident Trumps påstand om, at vi foreslår at sænke vores virksomhedsskat til otte procent er fake news. En sådan plan eksisterer ikke,« udtalte Varadkar i det irske parlament, the Dail.