Så er det officielt: Den britiske regering vil ud af EU fuldt og helt

Den britiske premierminister, Theresa May, vil i en afgørende tale tirsdag slå fast, at hun ønsker et Brexit, hvor Storbritannien frit kan handle med Europa og resten af verden uden nogen formel tilknytning til EU.

Den britiske premierminister, Theresa May, vil tirsdag fastslå, at hun ønsker at gennemføre Brexit med et fuldstændig britisk brud med EU. Arkivfoto: Reuters  Fold sammen
Læs mere
Foto: © Stefan Wermuth / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er kun én vej for Storbritannien. Ud i verden og uden nogen form for EU-medlemskab.

Det vil den britiske premierminister, Theresa May, tirsdag ved middagstid fortælle den britiske befolkning og de europæiske EU-medlemslande.

»Vi søger et nyt og ligeværdigt partnerskab – mellem et uafhængigt, selvstyrende, globalt Storbritannien og vores venner og allierede i EU. Ikke et delvist medlemskab af Den Europæiske Union, ikke associeret medlemskab af Den Europæiske Union eller noget andet, der efterlader os halvt inde, halvt ude. Vi vil ikke forsøge at overtage en model, som andre lande allerede har fundet, passer til dem. Vi vil ikke forsøge at holde fast i dele af medlemskabet, når vi forlader det,« er ordvalget i Mays tale, som Berlingske via premierministerens kontor i 10 Downing Street har haft adgang til at se udvalgte passager af.

Dermed vælger May endelig side efter mere end et halvt års tøven og tvetydige erklæringer, hvor premierministeren er blevet kritiseret mere og mere højlydt for at træde vande. EU-tilhængere har set det som forberedelse til et hårdt Brexit og et klart brud med EU.

EU-modstandere har set det som et forsøg på at træde vande med mistanken om forberedelse til en »dansk« manøvre med endnu en EU-folkeafstemning på et ændret grundlag.

De første ser ud til at få ret i deres skepsis. I sin tale vil May omfavne de 51,9 procent af de britiske vælgere, der stemte for at forlade EU. De 48,1 procent, som ikke gjorde det, vil få at vide, at de må acceptere resultatet og flertallets beslutning fuldt og helt, mens premierministeren vil understrege, at briterne bevæger sig ud ad en uforudsigelig vej, som ingen har været på før.

»For lidt over seks måneder siden stemte de britiske vælgere for, at der skal ske noget nyt. De stemte for at skabe en lysere fremtid for vores land. De stemte for at forlade Den Europæiske Union og omfavne verden.

Og de gjorde med åbne øjne. De accepterede, at vejen foran dem til tider vil være uvis men med troen på, at det fører til en bedre fremtid for deres børn – og også deres børnebørn.«

May anbefalede ikke selv et »leave« ved folkeafstemningen 23. juni sidste år. Hun holdt sig som daværende indenrigsminister på eks-premierminister David Cameron side i ønsket om at forblive i EU. Mens en række ministerkolleger og partifæller åbent udfordrede Cameron og kastede sig ud i en forbitret valgkamp, hvor konservative politikere ofte stod over for andre konservative politikere, holdt May sig diskret i baggrunden og opfordrede i en tale til at stemme »remain« samtidig med, at hun opremsede en lang række dårligdomme i EU.

Tirsdag vil May springe ud som fuldblods »leaveianer«. Hun vil tilslutte sig mange Brexit-tilhængeres vision om, at Storbritannien har et kæmpestort, uudnyttet potentiale som global handelspartner, og er er holdt nede af EU-medlemskabets stramme betingelser om fælles toldsatser og fælles handelsftaler.

»Jeg ønsker, at vi bliver et ægte globalt Storbritannien – den bedste ven og nabo for vores europæiske partnere men et land, der også rækker længere ud end til Europas gænser. Et land, der kommer ud i verden for at opbygge partnerskaber med både gamle venner og nye allierede,« vil hun sige i sin tale ifølge Downing Street.

Ordvalget i talen signalerer, at May samtidig vil prøve at erobre den indenrigspolitiske debat og forme Brexit efter sin egen politiske vision.

»Det er regeringens job at levere det . Det vil kræve mere end at forhandle os frem til vores nye forhold til EU. Det vil kræve, at vi i dette fantastiske øjeblik for forandringer griber muligheden for at træde et skridt tilbage og spørge os selv, hvilket slags land vi ønsker at være,« vil den britiske premierminister sige i sin tale.

May har gentagne gange erklæret, at kontrol med immigration og de britiske grænser er uomgængeligt efter folkeafstemningen og Brexit-resultatet. I sin tale vil hun signalere, at Brexit ikke betyder et fuldstændig stop for immigration til Stobritannien.

»Jeg ønsker, at vi vil blive et sikkert, fremgangsrigt, tolerant land – en magnet for internationalt talent og et hjem for pionerer og foregangsmænd, der vil føre verden fremad.«

Men det ser ud til, at May vil ignorere de indtrængende advarsler fra blandt andre konservative EU-tilhængere og den EU-positive del af erhvervslivet om, at det kan få meget store konsekvenser at lade »hensyn til immigration bestemme over økonomien«.

Ud fra det oplyste om Mays tale, vil hun i stedet lade det være op til EU at tage imod en fremstrakt hånd fra Storbritannien, selv om briterne ikke længere vil underlægge sig EUs regler som arbejdskraftens frie bevægelighed og den fælles EU-lovgivning. Hun vil slå på, at EU og Storbritannien fortsat har meget til fælles og benytte et ordvalg, der samtidig leder hen til briternes store rolle i den fælles sikkerhedspolitik og NATO-samarbejdet.

»Vores stemme for at forlade EU var ikke en afvisning af de værdier, som vi deler. Beslutningen om at forlade EU repræsenterer ikke et ønske om at fjerne os fra jer, vores venner og naboer.

Vi vil fortsat være troværdige partnere, villige allierede og nære venner. Vi ønsker at købe jeres varer, sælge vores til jer, handle med jer så frit som muligt, og arbejde sammen for, at vi alle kan blive sikrere, være i større sikkerhed og nyde større fremgang gennem fortsat venskab.«

Trods indpakningen i ord om venskab, naboer og samarbejde ser det britiske Brexit med de på forhånd offentliggjorte brudstykker fra Mays tale ud til at blive en frontal konfrontation med EU-samarbejdet. Et ”rent” brud med det europæiske fællesskab og det sværest mulige at forholde sig til for de 27 øvrige lande, hvis det ikke skal fremstå som en fordel for et land at forlade EU og forhandle sig til en selvstændig tilknytning. Men hvem har mest brug for hvem?

May har erklæret, at hun »senest ved udgangen af marts« vil udløse de traktat-fastlagte to års udmeldelsesforhandlinger. Så går det løs.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien