Så blev Trump endeligt valgt

USA. Trump fik de nødvendige valgmandsstemmer uden omfattende protester, selv om enkelte republikanere sprang i målet.

Demonstranter protesterer over valgmændenes valg af Trump. REUTERS/Rebecca Cook Fold sammen
Læs mere
Foto: REBECCA COOK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Presset var enormt på de 538 personer, der i nat stod med det endelige ansvar for at vælge republikaneren Donald Trump som USAs 45. præsident.

Inden valget i de 50 stater og i Washington D. C. havde anti-Trump personer ført en massiv kampagne for at påvirke valgmændene til ikke at stemme på Trump, men på en anden kandidat. Enkelte af valgmandspersonerne modtog endda trusler, inden de stemte. Men kun ganske få republikanere har  afgivet en anden stemme end på Trump. Så Trumps sejr på 304 valgmandsstemmer er nu endelig, og han bliver indsat den 20.januar, når han sværges ind foran Kongressen. Kun to af hans valgmandsstemmer hoppede af og stemte på henholdvis Ohios guvernør, John Kasich, og det tidligere medlem af Kongressen, Ron Paul, far til den nuværende senator Rand Paul.

Flere steder lød der protester uden for det sted, hvor valgmandspersonerne mødtes for at afgive deres stemme. I Michigan, hvor Trump kun vandt med 11.000 stemmers forskel til demokraternes kandidat, Hillary Clinton, blev der råbt og skreget, da valgmændene mødte op. Også andre steder var der demonstrationer med højtråbende personer, der måtte ekskorteres ud.

Protesterne

Det er første gang, at denne nærmest rutinemæssige afstemning vækker så meget opsigt. For det har altid været nærmest en formsag, at valgmændene mødte op og stemte på den kandidat fra det parti, de repræsenterede. Men Trump er stadig så kontroversiel, at valget har været forsidestof i aviserne og konstant dækning på de amerikanske tv-stationer trods terroraktioner både i Tyrkiet og i Berlin. Enkelte demokrater og meget få republikanere, som vender sig mod Trump, håbede indtil det sidste på, at 37 valgmænd i sidste øjeblik ville skifte mening og stemme på Clinton. Men det lykkedes ikke tilnærmelsesvis.

Til gengæld var der fem af dem, der skulle på Clinton, der hoppede af, deriblandt en der stemte på  Bernie Sanders. Tre af de andre Clinton-afhoppere stemte på USAs tidligere udenrigsminister, Colin Powel, mens en stemte på en meget lokal høvding ved navn Faith Spottet Eagle.

I New York, som Clinton vandt, var det hendes mand, den tidligere præsident Bill Clinton, der var en af valgmændene. Han smilede og sagde, at han aldrig havde været mere stolt end i dag, hvor han kunne afgive en stemme til fordel for sin kone. Men han benyttede også chancen til at fastslå, at han mente, at hun tabte på grund af den russiske hackning og fordi, FBI valgte at genåbne email-sagen kun få dage før valget, selv om der intet var at komme efter, som han sagde.

FBI og russerne knust Clinton

»Uanset hvad, så kunne hun ikke vinde over russerne og FBI, men hun lykkedes med alt andet og »vandt« stadig valget med 2,8 millioner flere stemmer end Trump«, sagde Bill Clinton.

I USA er det ikke nødvendigvis personen med de fleste stemmer, der vinder præsidentvalget. Det afgøres af antallet af valgmænd, som man får, når man vinder en stat. Så hvis man vinder en række af de store stater, så har man de 270 valgmænd, der skal til for at vinde valget endeligt. Og det var det, der skete i dag. Trump fik en overbevisende sejr..

Hvad der nu forestår er en ceremoni den 6. januar i Kongressen, hvor stemmerne vil blive endeligt optalt. vicepræsident Joe Biden skal deltage i denne optælling som afgående præsident, fordi vicepræsidenten er er en del af Kongressen og kan afgøre en sag, hvis der er stemmelighed mellem demokraterne og republikanerne.

Der kan indgives protest over valget ved denne lejlighed, men det er der heller ingen, der tror på, Så Trump bliver valgt, men USA er stærkt splittet´, og det bliver hans første opgave at vinde demokraternes tillid, så hans første periode i Det Hvide Hus blev effektivt også lovgivningsmæssigt.