S-minister om mænd, der slår kvinder ihjel: Vi ser en ny form for terrorisme

En undersøgelse skal afdække problemet med mænd, der ytrer sig hadefuldt om kvinder på nettet. Et af søgelysene er mænd, som er i et ufrivlligt cølibat.

22-årige Philip Manshaus mener ikke, at han bør straffes for at have dræbt sin stedsøster og angrebet en moské. Fold sammen
Læs mere
Foto: Heiko Junge/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans navn er Philip Manshaus. Han er 22 år, nordmand, og så dræbte han sin halvsøster med tre skud i hovedet en augustdag i år.

Philip Manshaus, der også forsøgte at angribe al-Noor-moskéen nær Oslo, men blev overmandet i sidste øjeblik, var kort før angrebet aktiv på hjemmesider fyldt med frustrerede mænd, der hader kvinder. Fora med en særdeles rå tone, hvor mænd kalder sig selv »incels«, den engelske forkortelse af »involuntary celibacy« – ufrivilligt cølibat.

Her mener mændene, at kvinder er onde skabninger, der er årsagen til, at de ikke kan få sex, og de står fast på, at de ikke kan leve op til de tre ting, kvinder efter deres mening stræber efter: udseende, penge og status.

Kvindehad på nettet, der blandt andet udspringer fra »incel«-miljøet, er blevet så stort et problem, at Nordisk Ministerråd på ligestillingsminister Mogens Jensens (S) initiativ har afsat 700.000 kroner til at undersøge fænomenet i de nordiske lande.

»Alt for mange kvinder bliver udsat for hadefulde ytringer og krænkelser på nettet, især helt unge kvinder, og det er mænd, der meget ofte står bag. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved. Vi har brug for mere viden på området. Viden om, hvad der bliver skrevet, og om det er en af årsagerne til, at kvindehad spredes til resten af nettet,« siger Mogens Jensen.

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at næsten ti procent af alle kvinder har oplevet ikkefysiske seksuelle krænkelser inden for et år, mens det for mændenes vedkommende er fire procent. Undersøgelsen viser også, at det især er unge kvinder, der udsættes for krænkelserne, og at der ofte er tale om uønskede seksuelle bemærkninger på internettet.

»En ny form for terrorisme«

Georgia State University modtog tidligere på året 250.000 dollar af sikkerhedsorganet The United States Department of Homeland Security, så der kan skrues op for forskningen i »incel«-miljøets hastige udvikling.

I spidsen for projektet står John Horgan, der er professor i psykologi, og på universitetets hjemmeside er han citeret for at sige:

»»Incel«-miljøet er et af de største arnesteder for radikalisering på internettet, jeg har set, og det er et fællesskab, der vokser i størrelse,« siger han.

»Selv om der har været incels i adskillige år, er det noget, forskningsmiljøet først for nylig har fået øjnene op for. I min optik er »incel«-vold mod kvinder intet mindre end en ny form for terrorisme,« tilføjer John Horgan.

Mogens Jensen, er du enig i John Horgans betragtning om, at incel-vold mod kvinder er en ny form for terrorisme?

»Jeg er enig. Når man ser mænd, der slår kvinder ihjel med udgangspunkt i de holdninger, der dyrkes på disse fora, ja, så kan det sammenlignes med terrorisme.«

Alene i de seneste fem år er personer med tråde til incel-miljøet skyld i 47 drab, og langt størstedelen af ofrene er kvinder.

Den nordiske undersøgelse, der ventes færdig i september 2020, skal afdække, hvilke unge mænd der færdes i fora som 4chan, 8chan og Reddit, og hvordan disse fora på internettet påvirker og forstærker unge mænds holdning til og forståelse af ligestilling. Den skal desuden belyse fænomenets omfang og sammenhænge med mainstream-internetkultur.