S: Bush overdrev iransk atomtrussel

Mogens Lykketoft kritiserer den amerikanske præsident for at lave skræmmebilleder.

Nyheden om, at Iran allerede i 2003 indstillede sit atomprogram, får Socialdemokraterne til at konkludere, at Bush-regeringen har overdrevet truslen fra Iran.

»Det er ikke nær så dramatisk, som den amerikanske regering nogle gange har villet lade forstå,« lyder det fra udenrigsordfører Mogens Lykketoft (S), som dog ikke mener, at den danske regering har været medvirkende til at danne skræmmebilleder.

I morgen er der møde mellem EUs udenrigsministre og her mener Lykketoft, at den danske udenrigsminister Per Stig Møller (K) bør diskutere emnet med sine europæiske kolleger.

»Meldingen fra Danmark bør være, at et fortsat diplomatisk pres er den rigtig vej at gå, og man må søge dialog og forhandling med Iran for at få dem til at undgå at udvikle atomvåben, men også for at få dem til at blive en mere konstruktiv nabo, der kan bidrage til at løse konflikterne i Mellemøsten,« siger Mogens Lykketoft.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Per Stig Møller i går, men statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kalder oplysningerne om, at Iran er mindre besluttet på at udvikle atomvåben, end USA hidtil har antaget, for »glædelig«. »Hvis det forholder sig sådan, at Iran for få år tilbage skinlagde sine atomvåbenprojekter, så er det netop et resultat af, at der har været et stærkt internationalt pres. Og fra dansk side har vi hele tiden ment, at man skulle forsøge med et stærkt internationalt diplomatisk pres. Så jeg hilser selvfølgelig med tilfredshed, at det ser ud til at have virket,« siger Fogh.

På spørgsmålet om, Iran stadig er den store trussel i Mellemøsten, svarer statsministeren:

»Jeg tror stadigvæk, at Iran har betydelige ambitioner om at spille en stormagtsrolle i Mellemøsten. Det hører vi også fra andre mellemøstlige lande, at det er sådan, de ser på det. Han afviser samtidig, at de nye oplysninger får betydning for dansk udenrigspolitik.