Rygtet om Tea Party-bevægelsens død er overdrevet

En af republikanernes mest fremtrædende personer taber til en outsider.

Den etablerede republikanske politiker Eric Cantor har overraskende tabt primærvalget i Virginia til en ellers ukendt lokal kandidat fra den konservative Tea Party-bevægelse. Foto: Mandel Ngan Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Et primærvalg i den amerikanske stat Virgnia har med et vendt op og ned på den politiske virkelighed i USA. En af det republikanske partis mest sikre kandidater, flertalslederen i Repræsentanternes Hus, Eric Cantor, har tabt sit primærvalg i Richmond i Virginia til en lokal kandidat, som under normale omstændigheder aldrig ville kunne vinde mod en politiker som Cantor.

David Brat, hedder han. Og han bliver med ét symbolet på en ny magtkamp mellem de etablerede republikanere og Tea Party-bevægelsen, som alle troede havde tabt momentum.

I stedet risikerer partiet nu, at diskussionerne og konflikterne begynder forfra og sætter dagsordenen for republikanernes arbejde de kommende år i Kongressen.

Cantor er efter syv perioder i Repræsentanters Hus nu ude. Dermed er den 51-åriges drøm om at efterfølge republikanernes leder og formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, foreløbig knust.

Så det er ikke alene arvefølgen i partiet, der nu er blevet usikker. Valget af Tea Party-politikeren Brat er også en klar påmindelse til de moderate republikanere om, at magtkampene i partiet ikke er overstået. De havde ellers håbet, at midtvejsvalget ville vise, at opgøret med Tea Party-bevægelsen var på retur. Politiske iagttagere i Washington mener, at det kan komme til at betyde, at lovgivningsarbejdet bliver endnu sværere i en kongres, der i forvejen er dybt splittet mellem flere forskellige grupper. Så midtvejsvalget kommer ikke til at skabe den klarhed, nogle i det republikanske parti havde håbet efter årevis med interne kampe om, hvad partiet egentlig står for.

Cantors fald i Virginia er ironisk i sig selv, fordi han om nogen har været et symbol på en konservativ republikansk holdning. Han har for nogle år siden støttet Tea Party-kandidater rundt om i USA. Cantor har nu betalt prisen for at have ambitioner om at nå til tops i partiet, hvilket man ikke gør uden at gå på kompromis med mainstream-republikanerne i Kongressen. Det er den pris, der nu har kostet ham pladsen. Vælgerne følte, at han ikke længere bekymrede sig om dem, men var blevet endnu en karrierepolitiker i det fjerne Washington D.C.

Brat vandt på trods af, at Cantor havde millioner af dollar i en valgfond. Brat selv havde meget få penge.

»Ingen vil give noget til en kandidat, der ikke har meningsmålingerne overbevisende med sig,« som han sagde.

Det viste sig at være en fejl. Amerikansk politik har inden for et døgn ændret sig markant. Og Tea Party-bevægelsen er ikke død.