Rygterne svirrer om Putin og »Slagteren fra Syrien«

Han er berygtet med en blodig fortid. Derfor holdt Ukraine vejret, da Vladimir Putin gjorde ham til øverstkommanderende for den russiske invasion tilbage i april. Men nu – blot to måneder senere – er rygterne begyndt at svirre. For hvor gode venner er han egentlig med den russiske præsident?

Vladimir Putin så Syrien-krigen som en stor succes og tildelte Aleksandr Dvornikov den høje russiske orden »Helt af Den Russiske Føderation«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sendte et gys gennem Vesten, da Ruslands præsident, Vladimir Putin, satte en ny, berygtet general i spidsen for den russiske invasion af Ukraine.

Den 60-årige Aleksandr Dvornikov har nemlig en blodig fortid, som har givet ham øgenavnet »Slagteren fra Syrien«.

Derfor holdt Ukraine vejret, da Putin i april præsenterede den nye øverstkommanderende for den russiske invasion. Men kun få måneder efter er rygterne nu begyndt at svirre.

For måske er Aleksandr Dvornikov snart fortid. Ellers er han allerede blevet fyret af selvsamme Putin, der satte ham i spidsen til at begynde med.

Sådan lyder vurderingen fra den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) i den seneste opdatering om krigen.

Flere af hinanden uafhængige kilder oplyser nemlig, at Dvornikov enten har fået sparket eller er ved at få det. Den amerikanske tænketank understreger dog, at det endnu ikke har været muligt at få bekræftet oplysningerne.

Hang til druk

De forskellige uafhængige kilders meldinger om generalens afløser er ikke enslydende, ligesom meldingerne om, hvilke af sine to topposter Dvornikov angiveligt mister eller står til at miste, også er forskellige.

Men til at begynde med hævdede en russisk reserveofficer ved navn Oleg Marzoev ifølge ISW tirsdag, at Dvornikov snart ville blive afløst på posten som chef for det sydlige militærdistrikt. Dvornikovs post som øverstkommanderende for invasionen – og om den skulle være i fare eller ej – nævnes ikke i ISWs beskrivelse af Marzoevs melding.

Til gengæld har Bellingcat, som er en gruppe af undersøgende journalister, ifølge ISW 17. juni reporteret, at Putin har planer om at udskifte Dvornikov som øverstkommanderende for invasionen på grund af generalens hang til druk og manglende tillid til ham fra de russiske styrker.

Endelig oplyser Ukraines konfliktefterretningsenhed (CIT) ifølge ISW, at Putin 19. juni gav Dvornikov sparket som øverstkommanderende og erstattede ham med generaloberst Gennadij Zhidko.

Der er fra russisk side ikke meldt noget ud om, at Dvornikov er blevet afløst eller skulle være på vej til at blive det.

Navnet »Slagteren fra Syrien« kom, efter at Putin i efteråret 2015 sendte  Aleksandr Dvornikov til Syrien under borgerkrigen.

Han er efterfølgende blevet beskyldt for at bruge massedrab på civile i Syrien som en militær taktik. Vladimir Putin så Syrien-krigen som en stor succes og tildelte Aleksandr Dvornikov den høje russiske orden »Helt af Den Russiske Føderation«.