Rygter taler om dyb uenighed om Nobels litteraturpris

Blandt de tippede vindere til at vinde prisen torsdag er kenyaner, japaner, en nordmand og amerikanere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som sædvanligt er der en livlig diskussion før uddelingen af Nobelprisen i litteratur, der finder sted torsdag.

Litteraturprisen er traditionelt den vanskeligste at forudsige, og der er i år ingen klare forhåndsfavoritter. Samtidig går der rygter om, at Det Svenske Akademi har haft usædvanligt svært ved at nå til enighed om en vinder i år.

Rygterne tog til, da akademiet i slutningen af september meddelte, at de ville oplyse vinderen af litteraturprisen en uge senere end normalt. Ændringen blev blot motiveret med ordet "kalenderårsager".

- Hvis nogen spørger mig, så tror jeg ikke på det. Det er et tegn på, at der er uenighed om vinderen, siger kulturchefen på dagbladet Dagens Nyheter, Björn Wiman.

Sveriges Radios kulturredaktør, Mattias Berg, har en mistanke om, at den ændrede dato kan skyldes, at akademiet giver prisen til en politisk følsom person - for eksempel den syriskfødte poet Adonis.

Også den britiske forfatter Salman Rushdie, som Iran udstedte en fatwa mod - i praksis en dødsdom - for romanen De Sataniske Vers, er en forfatter, som deler vandende.

Det Svenske Akademi fordømte for første gang fatwaen i foråret.

Blandt de mest kendte navne, der går igen hos bookmakerne, er den kenyanske forfatter Ngugi wa Thiong'o, den japanske forfatter Haruki Murakami samt amerikanerne Don Delillo, Philip Roth og Joyce Carol Oates. Desuden er den norske forfatter og dramatiker Jon Fosse med på listen sammen med finnerne Tua Forsström og Sirkka Turkka.

Akademiet udarbejder traditionelt en liste over mulige vindere i februar. Denne reduceres til en liste en hemmelig liste med kun fem navne i maj. Sommeren igennem overvejer og studerer akademiets medlemmer de mulige vindere, indtil beslutningen træffes i oktober.

De seneste års vindere var Svetlana Alexievich fra Hviderusland (2015), franskmanden Patrick Modiano (2014) og canadieren Alice Munro (2013).

/ritzau/AFP