Rygeforbud udløser vrede i Makedonien

Makedonske barer og spisesteder lukker et døgn i protest mod en ny rygelov, der forbyder rygning på alle offentlige steder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Hundredvis af barer, caféer og restauranter i hele Makedonien holder lukket i en 24 timer lang protest mod en ny rygelov. Restauratørerne hævder, at den ny lov får deres omsætning til at styrtdykke.

Den midlertidige lukning betød, at indbyggerne i landets hovedstad, Skopje, måtte lede længe for at få en kop kaffe, selv på den travle hovedgade.

Rygeloven er en af de skrappeste i Europa. Den forbyder rygning på alle offentlige steder, herunder også kontorer og hospitaler. Forbuddet gælder også uden for steder, der serverer mad og drikke.

Loven, der trådte i kraft 1. januar, er hård kost for den tidligere jugoslaviske republik, hvor halvdelen af de to millioner indbyggere ryger.

- Det er et mareridt. Loven er for streng, det har udviklet sig til tortur for rygerne, siger Bojan Ivanov, 50 år, der får sig en cigaret i vinterkulden uden for sit kontor.

Ejerne af caféer, barer og restauranter siger, at deres indtægter er styrtdykket med mellem 40 og 70 procent siden nytår. De kræver, at regeringen tager loven op til ny overvejelse, fordi det ellers vil koste arbejdspladser.

- Vores branche er tvunget i knæ i løbet af de seneste 20 dage, og vi vil sikkert ikke kunne overleve den første måned, siger talsmanden for Makedoniens restaurationsbranche, Darko Danilov.

- Snart vil vi se barer og restauranter lukke og massefyringer af ansatte, siger han.

/ritzau/AFP