Rwandisk flygtning indrømmer at have sat ild til fransk katedral

En 39-årig mand fra Rwanda arbejdede som pedel i katedral. Han blev anholdt lørdag og erkender ildspåsættelse.

En brand i katedralen i Nantes 18. juli forårsagede store skader. - Foto: Stephane Mahe/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephane Mahe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En flygtning fra Rwanda har indrømmet, at det var ham, som påsatte en brand i katedralen i den franske by Nantes i sidste uge.

Det oplyser hans forsvarer søndag.

Den 39-årige mand arbejdede som frivillig pedel i katedralen. Han blev lørdag taget til afhøring hos politiet og fængslet.

»Med indrømmelserne følger en slags lettelse,« siger advokaten til den 39-årige. Has navn er ikke oplyst.

Advokaten ønsker ikke at fortælle, hvad der fik hans klient til at påsætte branden.

Den ødelæggende brand i den historiske katedral i Nantes brød ud lørdag morgen i sidste weekend. Den pågældende mand havde fredag aften lukket kirken af for natten.

Søndag i sidste uge blev han afhørt af fransk politi i forbindelse med branden og løsladt igen.

Men som følge af efterforskningen blev den rwandiske statsborger altså anholdt tidligt lørdag og senere fremstillet for en dommer i byen.

Branden brød ud tre forskellige steder i den historiske katedral Saint-Pierre-et-Saint-Paul, så der var klare tegn på ildspåsættelse.

Branden har fuldstændigt ødelagt katedralens berømte orgel fra 1621, der havde overlevet både den franske revolution og bomberne fra Anden Verdenskrig.

Også uvurderlige artefakter og malerier er gået tabt i branden. Herunder et værk af maleren Jean-Hippolyte Flandrin fra det 19. århundrede og vinduesmalerier i glas.

Branden i katedralen i Nantes sker blot 15 måneder efter en voldsom brand i den berømte Notré-Dame-katedral i Paris. Branden ødelagde kirkens ikoniske spir.

Undersøgelser har senere vist, at brandårsagen formentlig var en kortslutning. Der er også spekulationer om, at branden blev antændt af en cigaret fra en håndværker, der arbejdede på stedet.

/ritzau/Reuters