Russiske internettrolde blandede sig efter angreb i London

Britisk politiker vil have Twitter til at afsløre konti, der mistænkes for at være russisk propaganda.

Russiske internettrolde har spredt fremmedfjendske opdateringer i Storbritannien. Også under angrebet på Westminster Bridge i marts. Scanpix/Daniel Leal-olivas Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det britiske parlament vil have det sociale medie Twitter til at udlevere en liste over konti og tweets, der mistænkes for at være russisk propaganda, der skulle ramme det britiske demokrati.

Det skriver flere britiske medier, heriblandt The Guardian.

Anmodningen kommer efter, at Twitter til den amerikanske kongres har udleveret en liste på 2752 konti, som selskabet har lukket grundet forbindelser til Rusland.

Kontiene blev for en stor dels vedkommende forbundet til selskabet "Internet Research Agency" i Sankt Petersborg.

Det er tidligere blevet afdækket, at selskabet er knudepunktet for flere hundrede ansatte, der døgnet rundt skriver opdateringer og kommentarer på internettet, der hylder Ruslands præsident Vladimir Putin, kritiserer Vesten og opildner til konflikt.

- Det er kommet frem, at nogle af disse konti også har skrevet indlæg, der relaterer sig til britisk politik.

- Enhver påvirkning fra en fremmed magt på Storbritanniens demokratiske proces er en alvor ting, skriver Damian Collins, der står i spidsen for det britiske parlaments undersøgelse af "Fake News", i et brev til Twitters administrerende direktør, Jack Dorsey.

En af profilerne fra den russiske kommentarfabrik har flere gange været fremtrædende i forbindelse med opdateringer om Storbritannien. Ifølge The Guardian er det profilen "SouthLoneStar".

Under angrebet på Westminster i marts lagde profilen et billede op, hvor en kvinde med slør havde en mobiltelefon i hånden ved siden af nogle af ofrene. Profilen skrev teksten:

- Muslimsk kvinde er ligeglad med terrorangrebet, går nonchalant forbi døende mand og tjekker telefonen #ParyForLondon #Westminster #BanIslam

Opdateringen blev flittigt delt, og kvinden har efterfølgende måtte påpege, at hun bestemt ikke var uberørt af situationen.

I andre opdateringer skrev profilen, der senere er lukket af Twitter for at være russisk propaganda, ting som:

- Jeg håber UK efter #Brexitvote vil begynde at rense deres land fra den muslimske invasion, og:

- UK stemte for at forlade det fremtidige europæiske kalifat.

I en tale mandag sagde Storbritanniens premierminister Theresa May ifølge AFP:

- Moskva bruger statskontrollerede enheder til at plante falske historier og billeder for at skabe splid i Vesten og underminere vores institutioner.

- Vi har en klar besked til Rusland: Vi ved, hvad I laver, og det vil ikke lykkes for jer.

/ritzau/