Russiske bombefly set nær USAs kyst to gange på et døgn

To gange er russiske bombefly blevet set nær Alaskas kyst inden for 24 timer. »Det her var en magtdemonstration,« siger politiker.

Arkivfoto: Russiske TU-95 bombefly Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI KARPUKHIN

Russiske TU-95 Bear bombefly er blevet spottet nær Alaskas Kyst to gange på et døgn, skriver CNN.

Et E-3 overvågningsfly blev tilkaldt, efter at man tirsdag så russiske bombefly for anden gang. Det fortæller en person fra det amerikanske forsvarsministerium til CNN. Det er uklart, om der er tale om de samme to fly.

De to russiske bombefly fløj ind i den zone, der er betegnet som »Alaskan Air Defense and Identification Zone« (Alaskas luftforsvar- og identifikationszone, red.). Da de var tættest på USAs kyst, var de 36 sømil (knap 67 kilometer, red.) fra Alaska.

Amerikanske militærmyndigheder betegnede det første møde som sikkert og professionelt og sagde, at det »ikke var usædvanligt« og »ikke anderledes, end hvad vi har set tidligere fra russiske langdistancefly«. Myndighederne har ikke kommenteret det andet møde.

Den republikanske politiker Adam Kinzinger siger dog til CNN, at »russerne forsøger at vise tænder« ved at flyve så tæt på den amerikanske kyst, mens der er spændinger mellem landene.

»Det her var en magtdemonstration fra russerne for at vise, at de stadigvæk er her. Det var et forsøg på at komme så tæt på vores internationale grænser som muligt for at teste, hvordan vi ville reagere,« siger Kinzinger.

Det er ikke første gang, at russiske fly flirter med grænserne. Tidligere har russiske fly gentagne gange fløjet helt tæt på et amerikansk skib i Østersøen.

De russiske nærflyvninger placerer sig midt i debatten om det historisk dårlige forhold mellem Rusland og USA, som den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson beskrev det for lidt over en uge siden.