Russisk uvejr koster mindst 134 livet

Monsterregn rammer region ved Ruslands Sortehavskyst. Mange blev ofre for strømførende kabler eller blev skyllet i havet, da gader blev forvandlet til floder.

Foto: EDUARD KORNIYENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af dræbte efter uvejret på den russiske Sortehavskyst nåede sent lørdag aften op på 134, oplyser myndighederne ifølge BBC.

I løbet af få timer faldt der, hvad der svarer til to måneders regn i Krasnodar-regionen, hvilket forvandlede veje til floder og oversvømmede mange bygninger. Mange af ofrene blev dræbt af elektricitet fra strømførende kabler, der blev revet ned af vandmasserne, mens andre simpelthen blev skyllet i havet. Mange af de omkomne var ældre mennesker, der lå og sov, da uvejret ramte i de sene nattetimer.

Mange overlevede ved at klatre op på hustage, mens regnen blev ved med at vælte ned.

Værst ramt blev byen Krymsk, der ligger 300 kilometer fra Sochi ved Sortehavskysten, der skal danne rammen om Vinter OL i 2014. Alene i Krymsk er 88 omkommet.

Vladimir Anosov, en af indbyggerne i en landsby tæt på Krymsk fortalte til Reuters, at der ligger masser af væltede biler, selv lastbiler, hulter til bulter, og at murstensvægge blev skyllet væk:

- Folk går rundt uden at vide, hvad de skal gøre. Helikoptere er i luften, og de evakuerer folk fra oversvømmede områder. Oversvømmelserne er virkeligt omfattende, lød det fra ham.

Meteorologerne varsler mere regn søndag, men guvernøren for området, Alaxander Tkachov opfordrer befolkningen til ikke at gå i panik:

- Ingen kan erindre oversvømmelser af den størrelse. Der har ikke været noget af den slags de sidste 70 år. Mere end 5.000 familier er ramt, siger han.

I havnebyen Novorossisk er olieudskibningen stoppet, fordi havneområdet var truet af mudderskred. Samtidig er al tog drift til og fra byen indstillet, fordi skinnerne står under en halv meter vand.