Russisk-ukrainsk gasdrama fortsætter efter forhandlinger hele natten

Efter forhandlinger til kl. 4.00 i morges er dokumenter omkring en livsvigtig gasaftale for vinteren nu sendt til regeringerne i Moskva og Kiev.

Efter måneders kamp lykkedes det heller ikke natten til torsdag at få en endelig aftale om livsvigtige russiske gasleverancer til Ukraine gennem vinteren på plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID W CERNY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Efter måneders kamp lykkedes det heller ikke natten til torsdag at få en endelig aftale om livsvigtige russiske gasleverancer til Ukraine gennem vinteren på plads.

Såvel et pressemøde onsdag aften som torsdag morgen måtte aflyses, fordi der stadig ikke er grønt lys for en aftale. En talsperson for EUs energikommissær Günther Oettinger oplyser dog, at forhandlingerne har varet det meste af natten og fortsætter i dag.

»Gasforhandlingerne mellem Rusland og Ukraine varede indtil tidligt i morges (04:00 torsdag 30/10). Dokumenter om en fælles forståelse er blevet udarbejdet og er nu hos de respektive regeringer i Moskva og Kiev til godkendelse. Trepartskonsultationer vil fortsætte gennem hele dagen (torsdag),« skriver talspersonen til Berlingske.

Der er ikke mindst usikkerhed om, hvordan Ukraine skal finde 3,1 milliarder dollar - ca. 18 milliarder kroner - til at betale for gammel gasgæld inden årets udgang samt yderligere milliarder til at betale forud for vinterens gasleverancer.

Rusland ønsker garantier for, at Ukraine kan betale, men beløbet er så stort, at det er svært at finde en løsning på finansieringen. Både EU og Den Internationale Valutafond (IMF) er involveret i at finde en model for finansieringen, men den er altså ikke på plads endnu.

I en meddelelse torsdag formiddag udtaler EU-Kommissionens afgående formand, Jose Manuel Barroso, at en aftale er "inden for rækkevidde" med det, som er på bordet, og han opfordrer Rusland og Ukraine til at gribe muligheden og lave en aftale.

Gassen er potentielt livsvigtig for mange ukrainere, der bruger gassen som varmekilde til at klare sig gennem vinteren, hvor det kan fryse med mere end 20 minusgrader.