Russisk udenrigsminister håber at genoprette forhold til USA

- Jeg håber, at denne provokation ikke vil føre til uoprettelig skade på relationerne til USA, siger Lavrov.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at USA's angreb i Syrien er en aggressiv handling baseret på et opdigtet påskud. Han udtrykker håb om, at det ikke vil føre til uoprettelig skade på relationerne mellem USA og Rusland. USA havde på forhånd orienteret Rusland om angrebet. Reuters/Sergei Karpukhin Fold sammen
Læs mere

Tashkent. Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, håber, at et amerikansk missilangreb i Syrien ikke vil føre til uoprettelig skade på forholdet mellem Rusland og USA.

- Der er tale om en aggressiv handling baseret på et opdigtet påskud, siger Lavrov, der fredag holdt pressemøde om krisen under et besøg i Tashkent i Uzbekistan.

- Det vækker minder om situationen i 2003, da USA og Storbritannien sammen med deres allierede angreb Irak, siger han videre.

Lavrov gør det klart, at Rusland vil kræve en forklaring fra USA om baggrunden for angrebene.

- Jeg håber, at denne provokation ikke vil føre til uoprettelig skade på relationerne mellem USA og Rusland, siger han.

USA havde på forhånd orienteret Rusland om angrebet.

Ruslands udenrigsministerium meddelte tidligere, at det som følge af missilangrebet ville ophæve et memorandum, som det underskrev sammen med USA i oktober 2015 om en hotline mellem russerne og amerikanerne for at forebygge sammenstød i det syriske luftrum i forbindelse med forskellige bombardementer.

Rusland har også indkaldt til et ekstraordinært møde om situationen i FN's Sikkerhedsråd.

Rusland mener ikke, at det er bevist, at det var Bashar al-Assads regeringsstyrker, der stod bag angrebet med giftgas i Idlib. Angrebet, der har udløst USA's missilangreb.

Forud for det amerikanske angreb på den syriske luftbase, der blev udført via jord-til-jord-missiler affyret fra amerikanske flådefartøjer, advarede amerikanerne russerne. Det skriver AFP.

- Russiske styrker blev informeret forud for angrebet ved hjælp af allerede etablerede kommunikationskanaler. USA's militær tog forholdsregler for at mindske risikoen for russisk personale på flybasen, sagde kaptajn Jeff Davies fredag ifølge AFP.

/ritzau/Reuters