Russisk TV-invasion af Norge hitter på Netflix

Den dyreste TV-serie i norsk historie blev lunkent modtaget i hjemlandet. Men efter at være kommet på Netflix får serien stor ros af amerikanske medier og kendisser, der er vilde med med fortællingen om, hvordan landet bliver udsat for en russisk magtovertagelse.

Et foto fra den omdiskuterede norske TV-serie »Okkuperet«. Manden i midten er den norske skuespiller Henrik Mestad, der spiller statsminister Jesper Berg i serien, som bl.a. har den norske bestsellerforfatter Jo Nesbø som medforfatter. Foto: Aksel Jermstad/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Noget tyder på, at det amerikanske publikum er ved at genfinde kærligheden til russiske skurke. I House of Cards spiller Lars Mikkelsen det koleriske og uforudsigelige russiske modstykke til den amerikanske præsident, Frank Underwood. Nu begejstrer også en norsk TV-serie om en russisk invasion af Norge flere amerikanske seere.

TV-serien Okkupert, der blev sendt på norsk TV2 i efteråret, er den hidtil dyreste norske TV-produktion med et budget på over 90 millioner norske kroner og baseret på en idé af den populære krimiforfatter Jo Nesbø.

Serien skildrer en nær fremtid, hvor Norge bliver ramt af en række klimakatastrofer forårsaget af den globale opvarmning. Som modsvar stopper en idealistisk og klimavenlig nyvalgt statsminister for Norges udvinding af olie og gas. I desperation foranlediger EU og Rusland i uskøn forening derefter både en kidnapning af statsministeren og en russisk fløjlsinvasion af det idealistiske land.

Trods stor hype og foromtale i både norske og internationale medier blev serien ikke nogen succes i hjemlandet, hvor både anmeldere og kommentatorer på de sociale medier gav serien en hård medfart. Selv om Okkupert lagde ud med næsten 700.000 seere, faldt tallet til lidt under 400.000, som serien skred frem ifølge vg.no.

Russisk vrede

Også repræsentanter for Rusland stillede sig noget skeptisk over for seriens præmis. Den russiske ambassade i Norge erklærede i en udtalelse til det russiske nyhedsbureau TASS: »Det er bestemt en skam i 70-året for sejren under Anden Verdenskrig, at forfatterne tilsyneladende har glemt den sovjetiske hærs befrielse af Nordnorge fra den nazistiske besættelsesmagt og besluttet i den værste ånd fra Den Kolde Krig at skræmme norske seere med en ikke-eksisterende trussel fra øst«.

Men noget tyder på, at det amerikanske publikum ikke er helt så kritisk over for fortællingen. Efter at serien i januar blev gjort tilgængelig via Netflix, har den fået en uventet revival og ros.

Magasinet Vogue skrev en rosende omtale af serien under overskriften: »Savner du Homeland? Denne serie er din nye geopolitiske yndlingsthriller«, mens skribenten Stephen Dyson i Washington Post erklærer, at man bør smide, hvad man har i hænderne, og straks se serien.

På Twitter erklærer den amerikanske skuespiller Anna Chlumsky, der blandt andet har medvirket i serierne Hannibal og Veep, at »Den norske serie Okkupert har det hele«.

Okkupert blev også vist på Danmarks Radio i løbet af efteråret under titlen »Den russiske ambassadør«, men formåede dog heller ikke her at generere den store opmærksomhed, hvilket muligvis skyldtes, at den blev sendt på DR2 omkring midnat. Okkupert blev dog omtalt af en blogger på det venstreorienterede website Modkraft, hvor dommen var hård.

Den fremstillede russerne i et overdrevet negativt lys, og skribenten erklærede afslutningsvis »Jeg synes det er ret kikset.«