Russisk tilbud: Kom til Sibirien og få gratis jord

Rusland tilbyder gratis jordlodder, hvis du er villig til at flytte til det øde Sibirien. Ansøgningen kræver dog en engels tålmodighed.

Foto: ILYA NAYMUSHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Blomstrende bakkedrag, dybe skove og rislende bække. En ny reklamevideo fra den russiske stat tager dig med på en malerisk flyvetur over det østligste Sibirien. Og hvis du kan lide, hvad du ser, så har Rusland et godt tilbud: Du kan få en hektar jord kvit og frit, hvis du til gengæld slår dig ned i en af de mest øde egne af verden.

Det østlige Sibirien byder godt nok også på en nådesløs vinter, tyk tåge, mudrede jordveje og masser af bjørne, igler og myg. Men tænk engang, hvis du kunne vågne op en morgenstund i den friske luft til et nybyggerliv som landmand, jæger eller fårehyrde?

Sådan lyder et par af de bud på en ny tilværelse, der skal trække nye indbyggere til en af det vidtstrakte Ruslands tyndest befolkede regioner.

»En mulighed for at arbejde på din egen jord,« proklamerer den officielle hjemmeside for programmet ved siden af et billede af en nybygger med fuldskæg og skovl.

Befolkningstal falder

Formålet med det nye statslige program er at vende en mangeårig tendens til støt faldende befolkningstal i de fjerne provinser. I 1990 boede der otte millioner mennesker i Ruslands fjernøstlige region. Sidste år var det faldet til 6,2 millioner. Og her taler vi vel at mærke om et område, der er hele 143 gange større end Danmark og samtidig grænser op til det tæt befolkede Kina.

Derfor bekymrer affolkningen den russiske regering.

»Grundtanken bag konceptet er at skærpe folks interesse for Fjernøsten - ikke at få en økonomisk gevinst her og nu,« siger afdelingschef Aleksandr Krutikov fra det russiske ministerium for udvikling af Fjernøsten til avisen RBK.

Ruslands initiativ er blevet sammenlignet med de USAs såkaldte 'Homestead Acts', der i det 19. århundrede uddelte jordlodder til nybyggere mod et løfte om, at de skulle dyrke jorden i et antal år.

Den russiske lov, der trådte i kraft 1. juni, kræver på samme vis, at modtageren demonstrerer, at han eller hun gør brug af jorden. Hvis det er tilfældet, så overgår den efter fem år endegyldigt til vedkommendes private ejendom.

Loven er dog blevet kritiseret for at være en tand for nærig. Nybyggere i USA fik typisk 65 hektar, mens russerne foreløbigt må nøjes med en enkelt. Og der er ellers nok af dem. Den russiske stat ejer 600 millioner hektar land i den Fjernøstlige Region, hvoraf kun 2 millioner er i brug.

Frygt for urent trav

Også ansøgningsprocessen er kommet under heftig beskydning de seneste uger. Ifølge klagerne er den elektroniske ansøgningsproces fyldt med fejl, der slår potentielle nybyggere tilbage til start, når de har brugt timer på at indtaste de rette oplysninger. I løbet af de første tre uger er i alt 1.675 ansøgninger registreret og otte personer har fået tildelt et jordlod, ifølge den officielle hjemmeside.

Den kendte russiske anti-korruptionsaktivist Aleksej Navalnyj har peget på mere alvorlige uregelmæssigheder. På mystisk vis var de mest attraktive landområder nær storbyen Vladivostok således allerede taget, da ansøgningssystemet blev tilgængeligt for offentligheden.

»Der er en seriøs risiko for, at de første tusinder af hektar bliver slugt af insider-embedsmænd, og at resten er jordlodder, hvor selv bjørne ikke har lyst til at bo,« skriver Navalnyj.

Indtil videre befinder programmet sig i en testfase, hvor kun nuværende indbyggere i Fjernøsten kan gøre krav på deres hektar. Først til næste år åbnes for ansøgninger fra hele Rusland.

I en meningsmåling siger ni procent af de adspurgte russere, at de kunne tænke sig at ansøge om en fjernøstlig hektar. De resterende 91 procent peger på manglende infrastruktur i det ugæstfri Sibirien, store flytteomkostninger og mistillid til myndighedernes løfter som årsager til at blive, hvor de er.

Se den russiske reklame for det østlige Sibirien: