Russisk spionfly kredsede over det Hvide Hus

Et russisk overvågningsfly har affotograferet dele af den amerikanske hovedstad og et område, hvor Donald Trump for tiden holder ferie. Og det er helt normalt.

Et russisk overvågningsfly fløj onsdag over det Hvide Hus i Washington under den såkaldte Open Skies-aftale. Det viser en video offentliggjort af den russiske stats-kanal RT. Foto: RT Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et russisk overvågningsfly fløj onsdag i lav højde over det Hvide Hus og en række amerikanske militærinstallationer.

Det russiske Tupolev-overvågningsfly overfløj også byen Bedminster i New Jersey, hvor den amerikanske præsident Donald Trump for tiden holder ferie i en af sine golfklubber.

Den russiske flyvning var dog ganske lovlig, da den blev foretaget i overensstemmelse med overflyvningsaftaler mellem de to lande.

Symbolikken - midt under den diplomatiske krise mellem Moskva og Washington - blev dog ikke forbigået i tavshed fra russisk side.

Ruslands statslige tv-kanal RT offentliggjorde torsdag billeder af det russiske Tu-154-fly, netop som det passerer over området omkring Kongressen og det Hvide Hus, et af de mest sikrede områder i amerikansk luftrum.

Den russiske flyvning i omkring en kilometers højde blev gennemført under den såkaldte Open Skies-aftale, der er underskrevet af 34 lande, herunder Rusland og USA.

Formålet med aftalen, der trådte i kraft i 2002, er at fostre gensidig tillid ved at tillade andre lande at holde øje med blandt andet militære installationer fra luften.

»De kommer her, ligesom vi kommer hos dem,« siger en amerikansk embedsmand til tv-stationen ABC.

Fløj over Trumps golfklub

Flyvningerne er normalt fokuseret på militær infrastruktur. Men det russiske fly valgte denne gang også at overflyve den amerikanske præsidents feriemål, en golfklub i New Jersey.

»Jeg kender ikke til nogen militære faciliteter i det område,« siger en embedsmand fra det amerikanske forsvarsministerium til Politico.

Flyvningerne er koordineret med den amerikanske luftfartsstyrelse, der ifølge Open Skies-aftalen har ret til at have eget personale med ombord på flyet.

Ifølge aftalen skal optagelser foretaget under flyvningen deles med værtsnationen.

De amerikanske myndigheder har tidligere offentliggjort luftfotografier af Ruslands militæroperation i nabolandet Ukraine. De blev optaget i marts 2014 under en fælles tysk-amerikansk overflyvning under netop Open Skies-aftalen.

USA anvender såkaldte OC-135B overvågningsfly, når det overflyver Rusland og andre lande.

Forholdet mellem de to lande er for tiden iskoldt efter nye amerikanske sanktioner mod Rusland og Ruslands udvisning af hundredevis af amerikanske diplomater.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland