Russisk satireduo slår til igen: Trudeau troede, han talte med Greta Thunberg

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, troede selv, at han talte i telefon med den svenske klimaaktivist Greta Thunberg. I stedet var det de to russiske fupmagere, som tidligere i år også hackede sig adgang til et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

 
Det er ikke kun Justin Trudeau, der er blevet narret af den russiske satireduo Vovan og Lexus. Tidligere i år snød de sig med til et møde med Det Udenrigspolitiske Nævn ved at udgive sig for at være den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja. Video: Vladimir Kuznetsov og Alexey Stolyarov. Fold sammen
Læs mere

I en telefonsamtale i januar fortalte en bekymret Greta Thunberg den canadiske premierminister, Justin Trudeau, at hun var bekymret for en tredje verdenskrig. Hun opfordrede ham til at forlade NATO, smide våbnene, plukke blomster og smile til naturen.

Men det var slet ikke Greta Thunberg, premierministeren talte med. Han var i stedet blevet fuppet til en telefonsamtale med den russiske satireduo, som tidligere i år også hackede sig adgang til et møde med Folketingets udenrigspolitiske nævn.

Det skriver The Guardian.

De russiske satirikere går under navnet Vovan og Lexus, og Justin Trudeau forstod ikke, at han var offer for telefonfis, før den falske Thunberg spurgte ham, om han kunne introducere hende for to tegnefilmsfigurer fra »South Park«.

Samtalen varede knap ti minutter og fandt sted i januar, blot få dage efter at den iranske regering havde skudt et ukrainsk passagerfly ned med 176 passagerer ombord.

»I er voksne, men I opfører jer som børn,« sagde den falske Thunberg til premierministeren:

»Vi kan skabe en verden, hvor der er plads til alle. Til hvide og sorte. Kristne og muslimer. Trump og Putin. Dig og mig. Boris Johnson. Corbyn. Terrance og Phillip, som også er kendt i dit land,« sagde hun og henviste her altså til to tegnefilmsfigurer fra »South Park«.

»Det er fuldstændig nøjagtigt det rigtige perspektiv,« svarer Trudeau ifølge The Guardian.

»Men forlad NATO,« siger hun senere: »Smid våbnene fra jer. Pluk blomster. Smil til naturen.«

»Jeg drømmer også om en verden, hvor der er ikke er brug for soldater, men den verden lever vi ikke i endnu, desværre,« svarer Justin Trudeau.

Ikke længe efter spurgte den falske Thunberg så Trudeau, om han kunne introducere hende for Terrance og Phillip.

»Det ville glæde mig. Jeg kan spørge mit hold, om de kan finde ud af, hvordan vi sætter jer i kontakt med hinanden,« svarer premierministeren først.

Kort efter falder tiøren:

»Vent, Terrance og Phillip, er det ikke dem fra South Park? Jeg kender dem ikke personligt. Jeg mener nok, de er »South Park«-parodier af canadiere,« siger han, inden han afslutter opkaldet.

Det er ikke første gang, at det er lykkedes for den russiske satireduo at få højtstående politikere i tale. Tidligere i år kom det frem, at Folketingets udenrigspolitiske nævn også blev fuppet af satirikerne.

Dengang udgav de sig for at være den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, i et 26 minutter langt telefonmøde, hvor de blandt andet rettede vilde beskyldninger mod udenrigsordførerne Martin Lidegaard (R) og Michael Aastrup Jensen (V).

Først udspurgte de politikerne om, hvad de mente om både sanktioner og russiske gasledninger, og derefter begyndte de at tale om »dyrebordeller«, som de mente at vide, at politikerne altså »åbent besøger« for at misbruge en bæver og en »yndlingsskildpadde« ved navn Tortilla.

De har også tidligere narret sangeren Elton John til at tro, at han talte om homorettigheder med den russiske præsident Vladimir Putin.