Russisk rumfartøj styrter mod Jorden

Et ubemandet, russisk rumfartøj er løbet løbsk i sin kurs mod Den Internationale Rumstation og ventes nu at styrte mod Jorden i løbet af den kommende uge. Det vil dog sandsynligvis brænde op i atmosfæren inden det, når så langt.

Foto: NASA. Et ubemandet, russisk rumfartøj er løbet løbsk i sin kurs mod Den Internationale Rumstation og ventes nu at styrte mod Jorden i løbet af den kommende uge. Det vil dog sandsynligvis brænde op i atmosfæren inden det, når så langt.
Læs mere
Fold sammen

RUSLAND: De russiske rumfartsmyndigheder, Roskosmos, har mistet kontrollen med et ubemandet forsyningsfartøj, der havde kurs mod Den Internationale Rumstation (ISS).

Fartøjet, der har navnet »Progress«, blev sendt op fra Kasakhstan tirsdag, men kort efter mistede russiske flykontrollører kontrollen med det, og det ventes nu at styrte mod Jorden, da der ikke er andre steder i nærheden at styrte ned.

En video, der er blevet frigivet, viser, at fartøjet roterer ukontrolleret om sin egen akse.

Ifølge forskere, som engelske The Guardian har talt med, vil rumfartøjet dog sandsynligvis brænde op i atmosfæren, inden det rammer Jorden.

Det russiske forsyningsfartøj har mere end tre tons forsyninger og udstyr til ISS om bord. Det amerikanske rumagentur, NASA, har dog slået fast, at forsyningerne ikke var af vital betydning for de seks personer, der opholder sig på rumstationen.

De russiske flykontrollører kæmper fortsat med at stabilisere fartøjet, der blandt andet indeholdt brændstof, ilt, mad og vand til besætningen på ISS.

Det er fortsat uvist, hvad der er årsagen til, at problemet med rumfartøjet opstod i første gang.