Russisk propaganda er »ekstremt succesrig«

Statslige russiske medier og falske profiler på de sociale medier sætter et voksende aftryk på den offentlige debat i Europa, siger EU-taskforce.

Putins statsmedier ligger ikke på den lade side, når det kommer til udbredelse af falske påstande om Vesten og vestlige interesser. Og de er gode til det, vurderer EUs udenrigstjeneste. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tyske myndigheder opfordrer til pædofili. 700.000 udvandrer hvert år fra Tyskland på grund af Angela Merkel. Og det krigeriske NATO har sendt 3.600 kampvogne til den russiske grænse.

Det er nogle af de bemærkelsesværdige påstande, som læsere og seere af russiske og prorussiske medier i Europa har fået præsenteret de seneste uger.

Den første påstand spredte sig på de sociale medier fra en prorussisk netavis i Tjekkiet, der dog slet og ret havde opdigtet den spektakulære historie.

Den anden blev udbredt af det statslige russiske nyhedsbureau RIA Novosti, selv om det opsigtsvækkende tal viste sig at være grebet ud af den blå luft. Det reelle antal af fraflyttede fra Tyskland i 2015 var 140.000 og nettotallet 18.000.

Den sidste påstand havde en anelse mere hold i virkeligheden, eftersom NATO-landene rent faktisk har sendt en rotationsstyrke, bestående af blandt andet danske soldater, til Baltikum og Polen. Styrken omfatter dog 87 kampvogne og ikke 3.600, et tal der ikke desto mindre spredte sig fra samme RIA Novosti til flere vestlige medier.

Blandingen af misinformation og et gran sandhed er kendetegnende for de russiske statsmediers forsøg på at udbrede eksplosive, falske påstande på en række europæiske sprog, skriver East Stratcom, en taskforce under EUs udenrigstjeneste, i en statusrapport.

Ifølge taskforcen, der siden 2015 har analyseret forsøg på at sprede misinformation, har den russiske propaganda vist sig »ekstremt succesrig«. Moskva-kritiske politikere og journalister i Europa er kommet under angreb fra anonyme internettrolde på sociale medier, mens Ruslands militære intervention i nabolandet Ukraine er blevet fremstillet som en kamp mod ukrainske fascister.

»Hvis vi ser på de få fokuserede meningsmålinger, der måler tiltroen til åbenlys misinformation plantet af Kreml-venlige medier, så må vi konkludere, at misinformationen er ekstremt succesrig,« skriver East Stratcom i rapporten.

Ifølge enheden, der består af 11 EU-diplomater, benytter Rusland misinformation som et »ikke-militært værktøj til at opnå politiske mål«.

East Stratcom kom i sidste uge under beskydning fra Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, der beskyldte East Stratcom for at »sortliste« indvandringskritiske debattører.