Russisk moralpoliti slår ned på ryste-røv-fænomet »twerking«

Tre unge er fængslet for usømmelig dans nær et krigsmonument i Rusland. Den ortodokse kirke vil umoralen til livs med en tækkelig musikkanal.

Punkgruppen Pussy Riot var de første, der fik de russiske myndigheders kamp mod umoralen at føle. De tre kvindelige musikere blev fængslet for at synge smædesang mod Putin i en katedral i Moskva. Arkivfoto: Tatyana Makeyeva
Læs mere
Fold sammen

MOSKVA: Det skulle have været en sjov reklamefilm for en danseklub, men for tre unge kvinder endte dansetrin i denne uge med fængselsstraf.

19-årige Margarita Radetskaja blev mandag idømt 14 dages fængsel i den russiske by Novorossijsk. To øvrige dansere, Jana Kutakova og Jekaterina Sjtjerbedinskaja, fik ti dage bag tremmer.

De unge dansere blev dømt efter en russisk paragraf om »hooliganisme«, efter at de havde indspillet en dansevideo nær et mindesmærke for de faldne under Anden Verdenskrig. Ifølge anklagemyndigheden var der tale om en »erotisk og seksuel twerking-dans«. Dansen besudlede mindet om de soldater, der faldt under krigen, mente retten.

En 16-årig piges forældre fik en bøde i sagen for at undlade at sørge for datterens »moralske og åndelige opdragelse«.

Den usædvanlige straffesag i sortehavsbyen Novorossijsk er den seneste af en række eksempler på de russiske myndigheders ofte uforudsigelige indgreb mod »umoralsk« adfærd. Selv Putins magtfulde stabschef, Sergej Ivanov, fandt det i denne uge nødvendigt at have en mening om dansen med de rytmiske hoftebevægelser, såkaldt twerking.

»Jeg har intet mod twerk-dans, fordi jeg ofte ser det i forbindelse med basketballkampe, som jeg elsker, men i dette tilfælde er valget af sted forkert og uetisk,« sagde Sergej Ivanov til nyhedsbureauet Interfax.

For to måneder siden blev en danseklub i byen Orenburg midlertidigt lukket, efter at en erotisk twerking-optræden spredte sig på Youtube. På videoen dansede unge, nogen under 18, udklædt som bier i en karikeret Peter Plys-forestilling. Det stribede bi-kostume blev imidlertid opfattet som en upassende henvisning til det orange-sorte Skt. Georgsbånd, der bruges til at markere sejren i Anden Verdenskrig.

Gagarin korsfæstet

Rusland fejrer i næste uge 70-året for sejren over Nazityskland med en gigantisk militærparade på Den Røde Plads i Moskva.

Også gadekunst, opera og teater er kommet i skudlinjen de seneste måneder. I den russiske by Perm står en kendt lokal kunstner anklaget for at »fornærme troende« med et gavlmaleri, der viste kosmonauten Jurij Gagarin på et kors. Ifølge ophavsmanden var værket tænkt som en kunsterisk kommentar til det faktum, at den ortodokse påske i år faldt sammen med Ruslands kosmonautdag.

I millionbyen Novosibirisk blev en prisbelønnet operadirektør kort forinden fyret for en Wagner-opsætning. Lokale kirkeledere klagede over, at operaen dristede sig til at hentyde til Jesu erotiske lyster. Opsætningen var dermed en »krænkelse af religiøse følelser«, sagde Vladimir Putins kulturminister, Vladimir Medinskij.

Kendte kulturpersonligheder appellerede forgæves til præsidenten om at beskytte den kunsteriske frihed.

»Hvad bliver det næste? Bogbrænding?« lyder det i en protestskrivelse, der samlede 15.000 underskrifter i Novosibirisk.

Kulturministeren er kendt for sin alliance med den russisk-ortodokse kirke og jævnlige tirader mod udenlandsk påvirkning af Rusland. Medinskij har senest forbudt Hollywood-filmen »Child 44«, fordi den indeholder en scene, hvor sovjetiske soldater optræder med armbåndsure taget som krigsbytte under Anden Verdenskrig.

»Det er principelt. Vi skal sætte en stopper for disse endeløse skizofrene selvrefleksioner,« sagde Medinskij.

For at modvirke den skadelige indflydelse på ungdommen søsatte den russisk-ortodokse kirke i sidste uge en ny musikkanal ved navn »Musik-sammenslutning«. Den skal døgnet rundt sende fromme og religiøse sange garanteret fri for twerking.